Glasom pisana istorija

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLASOM PISANA ISTORIJA”

Narodna biblioteka «Sveti Sava» u Arandjelovcu  povodom 151. godišnjice od otvaranja prvog citališta u gradu, organizuje predstavljanje knjige „Glasom pisana istorija“ Dragoslava Simica.

Predstavljanje knjige „Glasom pisana istorija“ Dragoslava Simica zakazano je u cetvrtak, 12. marta 2020. u 19 casova  u citaonici Biblioteke,stoji u Obaveštenju  Narodne Biblioteke Sveti Sava dostavljenog medijima.

Knjiga Dragoslava Simica „Glasom pisana istorija“, nastala je na osnovu izbora iz bogate zaostavštine višedecenijskog serijala radiofonske emisije „Govori da bih te video“. Sagovornike i teme autor je licno otkrivao, prilagodjavao svom mediju i realizovao sa njima razgovore na raznim geografskim meridijanima, cak i tokom sankcija Ujedinjenih nacija i bombardovanja. Istorijske snimke brojnih prica sa znamenitim likovima je sacuvao i pretocio u tekst. Medju njima je i emisija sa Sretenom Božicem Vongarom („Vongar s Bukulje u Australiji“), Tomislavom Karadjordjevicem, sociologom Djurom Šušnjicem, Matijom Beckovicem i mnogim drugim.

Dragoslav Simic je dugogodišnji urednik dokumentarnog programa Radio Beograda 2. Pokrenuo je 1992. godine autorsku ediciju dokumentarnih emisija u 100 naslova „Knjige koje govore“, prvo na kasetama, potom na nosa?ima zvuka CD, o ljudima i doga?ajima iz politicke i kulturne istorije Jugoslavije i Srbije u 20. veku. Dobitnik je brojnih nagrada Radio Beograda u oblasti dokumentarnog radio-novinarstva u periodu od 1968. do 2007. Nagradjivan je na Festivalu jugoslovenskog radija u Ohridu za dokumentarne emisije.

Objavio je više knjiga: „Ženski logor na Golom otoku“, u koautorstvu sa Boškom Trifunovicem, (1990) „Raskol u eteru“, (2006), „Autobiografije uživo od Slobodana Jovanovica do danas“, knjiga i CD (2007) „Dražesni KGB, javi se“ ( 2009). Saradjivao je na knjizi Šezdeset osma – licne istorije (2008). Pisao je za brojne nedeljne i dnevne novine u SFR Jugoslaviji i Srbiji. Dobitnik je nagrade „Zlatni mikrofon“ RTS za 2007.

Pored autora, o knjizi govori i Ranko Stojilovic, novinar i urednik radio Beograda 2 i autor brojnih radio emisija,navodi se u   Obavestenju Narodne biblioteke.

 

(Ar PRESS)

 

.

 

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment