12

12 film Nikite Mihalkova

 

 

Povodom Dana pobede nad fašizmom, Narodna biblioteka «Sveti Sava» i Udruženje „Besmrtni puk“  u Aranđelovcu organizuju projekciju filma „12“ Nikite Mihalkova, jednog od najpoznatijih ruskih i svetskih režisera, pod pokroviteljstvom Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu.

Projekcija filma „12“ Nikite Mihalkova je u ponedeljak, 9. maja 2022. godine u 18 časova, u čitaonici Biblioteke,saopštila je Narodna biblioteka.

Sudska drama „Dvanaest“ (2007) je moderna ruska adaptacija poznatog američkog filma „Dvanaest gnevnih ljudi“, prvenca slavnog režisera Sidnija Lumeta. Ključni motiv samog filma je isti, ali su radnja i scenario prilagođeni ruskom podneblju i preseljeni u kontekst savremene Rusije. Poznati ruski režiser Nikita Mihalkov stvorio je impresivno delo sumornog ugođaja, namerno pozorišno postavljenih sudskih prizora te priče velike napetosti usred neizvesnosti hoće li glavni lik biti spašen ili ne. Film je osvojio Zlatnog lava na festivalu u Veneciji i bio je nominovan za Oskara za najbolji film na stranom jeziku.

Pozdravnu reč uputiće Elena Adamović, koordinator Udruženja „Besmrtni puk“ u Aranđelovcu.Ulaz je slobodan.

 

Tags: No tags

Comments are closed.