Svetski dan 022

2.april Dan obolelih od Autizma u Arandjelovcu

 

  • Okupljanje u 11,55 na Trgu slobode 02.(petak)04.2021.

 

Drugi april,Svetski je dan obolelih od Autizma.On će simboličnim okupljanjem u 11,55  na Trgu slobode biti obeležen I u Arandjelovcu.Time se želi da se ukaže na probleme  obolelih od Autizma.

Organizator obeležavanja Dana obolelih od autizma u Arandjelovcu je UG “Svici u mraku” čiji je predsednik,naš sugradjanin, glumac Mikica Petronijević.

“Na Svetski dan autizma, pokažimo svi zajedno da smo bolji od svega što nas pritiska. Pokažimo da smo SVI jednaki bez obzira na razlike koje imamo.

Deca i osobe sa autizmom, kao i sva druga deca sa smetnjama u razvoju su jedna od najvažnijih akcija našeg društva i mi smo ti koji treba i moramo učiniti sve da se osećamo jednako! Učinimo sve da njihove živote učinimo bezbrižnim, jer to su naša večita deca..”jedinstvena je poruka u susret ovom danu.

Problemi obolelih od autizma su poznati  i izraženi su kroz; nepostojanje strategije od strane državnih organa, evidencija tačnog broja dece i osoba sa Autizmom u Srbiji.Od velike važnosti je i rano  dijagnostikovanje autizma a odmah potom i sistemska podrška roditeljima.Ništa manje važno je I angažovanja svih relevantnih institucija kako bi se ostvarila istinska i realna inkluzija u društvo, od njihovog školovanja pa do prava na rad i zapošljavanje.

Jedna od ideja UG “Svici u mraku” je stvaranje mini zajednica obolelih od Autizma u Venčanima kod Arandjelovca gde bi se obezbedilo i organizovalo njihovo stanovanje uz neophodnu podršku.Pomozimo da se ta  ideja I ostvari.

 

(Ar PRESS)

Tags: No tags

Comments are closed.