CNV00040 00

49 Slikarska kolonija

Od 31.07.do 06.08.2021.godine u Lipovcu

 

  • U proteklih ,gotovo pola veka u radu kolonije učestvovalo je nekoliko stotina umetnika iz Srbije,prostora bivše Jugoslavije ali i sveta
                                          Plakat ovogodi[nje slikarske kolonije
Tradicionalna slikarska kolonija ove godine održaće se po 49 put u Lipovcu kod Topole od 31.jula do 06.avgusta.Selektor slikarske kolonije Tamara Djordjević ove godine pozvala je;Joškin Šiljan,Kralj Čačka,Marijana Todorović,Ljiljana Šunjevarić,Milorad Miša Mladenović,Danilo Jeknić i Stefan Tićmi.

Druženje seljana i umetnika traje veoma dugo,od 1973.godine. Na inicijativu kulturnih i javnih radnika Topole,Arandjelovca i Beograda, te godine,osnovana slikarska kolonija u Lipovcu.U tek stvorenu koloniju na poziv Organizacionog odbora pozvani su; Danica Antić,Lazar Vujaklija,Slavo Bogojević,Branko Miljuš,Slavoljub Čvorović i Milutin Mitrović.Iz Topole i Kragujevca priključili su im se Mirjana Mitrović,Vladan Subotić i Vladanka  Rašić.

Od tada selo živi novim životom. Posle napornog dana umetnici i seljani veče dočekuju u hladu starog hrasta u centru sela. Boravak umetnika u ovom selu mnoge je zainteresovao za slikarstvo I druga kulturna zbivanja.Spajaju se poznanstva I prijateljstva koja traju I posle završetka kolonije…

Učesnici slikarske kolonije 2005.godine i njihovi domaćini

U proteklih ,gotovo pola veka u radu kolonije učestvovalo je nekoliko stotina umetnika iz Srbije,porostora bivše Jugoslavije ali i sveta.

Slikarska kolonija u Lipovcu održava se u organizaciji Kulturnog  centra Topola  i pokroviteljstvom Opštine Topola.

 

 

 

 

Fotografije Miodrag Petrović©

 

(Ar PRESS)

Tags: No tags

Comments are closed.