Ilustracija

Apel za pomoć;Siromaštvo kakvo nikada niste videli…

 

Humanitarna organizacija “28 jun” iz Novom Sada dostavila nam je apel za pomoć porodici  Stevanović iz sela Lipovca kod Despotovca koji u celosti prenosimo;

 

 

·        Ćerka je preminula, žena otišla, a poslednja želja oca je da spasi svog sina

Golub Stevanović i njegov sin Luka, iz sela Lipovica kod Despotovca, bukvalno gladuju i žive u uslovima koji nisu dostojni čoveka u 21. veku. Stevanović je učesnik ratova devedesetih, dve godine je proveo na području Krajine. Takođe, osam meseci bio je i na Kosovu i Metohiji u borbama sa teroristima OVK.

Godine na ratištima ostavile su posledice na njegovo zdravlje, a sada je u veoma teškoj i kritičnoj situaciji, te nije u mogućnosti, kako sam kaže, ni da preživi. Situacija u vezi njegovog zdravlja se dodatno pogoršala kada je Golub svom sinu Luki donirao koštanu srž, te se od tada otežano kreće, ne sme da ustaje, a zbog posttraumatskog stresnog sindroma tresu mu se ruke i ne može da kontroliše mnoge pokrete. Luka je sada zdrav, ali ne ide u srednju školu, već ispite polaže vanredno, kako bi mogao da brine o bolesnom ocu.

„Živim sa maloletnim sinom koji je morao i školu da napusti, jer nemamo uslove da pohađa nastavu, nemamo čak ni za hranu, ni ogrev, bukvalno gladujemo. Nemam ni za lekove, a da moja muka bude još veća, pre pet godina sam izgubio ćerku od 19 godina. Ona je poginula, bio je to nesrećan slučaj, pala je iz traktorske prikolice. Od nje imam unuče koje živi sa ocem. Ja sam Srbin i vojnik i uvek ću stati na branik otadžbine moje Srbije. Ako je neko u mogućnosti i želi od srca da mi pomogne, hvala mu. Mnogo mi je teško i žao što se moje dete muči“ dodaje Stevanović.

On i sin Luka žive u kući koju je sagradio još njegov pradeda, koji se borio na Solunskom frontu. Kuća je stara i oronula, bez kupatila, u jednom od zaseoka Lipovice, u brdima, na tridesetak kilometara od Despotovca. Njih dvojica ovde žive sami, izolovani, bez komšija, bez asfaltnog puta, prevoza i svega drugog, a jedina tekovina civilizacije koja je do njih stigla je struja.

Luka kaže da mu je hladno, da stara peć ne može da zagreje sobu u kojoj boravi sa ocem. „Želim da tata ozdravi i da preživimo zimu, a ostalo nekako će doći na svoje. Školu ću završiti vanredno, to sad nije problem, već lekovi koji pomažu tati“ kaže Luka.

Svi koji žele da pomognu, mogu to da urede uplatom na sledeći način:

Online Donations:

PayPal: https://www.paypal.me/28jun

Credit Card: https://28jun.org/donate

SMS: Pošalji 1 na 1733

Tekući račun:

Ime: 28. JUN

Dinarski racun broj: 265111031000342797

Raiffeisen banka Srbije

Copyright (C) 2021 28. Jun. All rights reserved.
28. Jun is an international humanitarian organization in Special Consultative Status with the Economic and Social Council of the United Nations. Founded in 2012, to date we have delivered 235 tons of humanitarian, medical and disaster relief aid worth $9.7 million to the Western Balkans.

Our mailing address is:

  1. Jun

Dunavska 14

Novi Sad21101

Serbia

 

Tags: No tags

Comments are closed.