29. септембра 2020.

Dan polja strnih žita

Simonida ceka zetvu

 

Dan polja strnih zita 01Poljoprivredna strucna i savetodavna služba Mladenovac,nekada a danas PSSS Beograd svake godine u predvecerje žetve organizuje Dan polja strnih žita.Tako je bilo i ove godine.Dan polja strnih žita održan je 10 juna na parceli Poljoprivredno.hemijske škole iz Obrenovca,u Stublinama.

U saradnji sa cetiri domace kuce koje proizvode semena zasejano je 20 sorti pšenice,jecma,tritikala,ovsa,raži.To je ujedno i prilika da se sumiraju utici izmedju nauke i proizvodjaca i isprave greške nacinje tokom setve i razvoja  ratarskih kultura.

Posle pozdravne reci direktorke PSSS Beograd Milice Jankovic,koorinator ogleda Violeta Velickovic je rekla da se „zbog kašnjenja sa berbom kukuruza koji je bio predusev kasnilo sa setvom pa je ona obavljena tek pocetkom novembra“.

Dan polja
Dan polja

 

Prof dr Miroslav Malesevic
Dr Miroslav Malesevic

Profesor dr Miroslav Maleševic rekao je da je „pšenica u fazi nalivanja zrna i da ce žetva poceti za oko dve nedelje“.

-Svi se mi nadamo dobrim rezultatima iako nemamo pravo na to.pšenica je od setve do danas trpela razne probleme.Još nije sve gotovo.Nebo preti.Bog preti,da nas kazni što smo nešto zgrešili.To je sudbina pšenice  kroz vekove,rekao je profesor Maleševic.

-Proizvodjaci treba da uzimaju deklarisano seme,koje je provereno.U krajnjem slucaju da imaju kome da se žale ako im bude nešto kako ne treba.Mi danas u Srbiji sejemo 50 odsto površina sa nedeklarisanim semenom,istakao  je Maleševic.

Žetva ozimih kultura pre svega jecma ako vremenske prilike to dozvole pocela bi za 10 do 15 dana.

 

U KORAK S NAUKOM

Ekonomija Poljoprivredno hemijske skole u Grabovcu
Ekonomija Poljoprivredno hemijske škole

Domacin ovogodišnjeg dana polja PSSS Beograd bila je Poljoprivredno-hemijska škola iz Obrenovca.Predstavljajuci za naš portal školu direktor Dragoljub Zlatanovic je rekao da škola postoji više od 30 godina.U školi ima 22 odelenja sa oko 600 ucenika.

Dron u sluzbi poljoprivrede
Dron u službi poljoprivrede

Za narednu školsku godinu upisace šest odelenja.Dva odelenja na  smerovima za poljoprivredne i veterinarske tehnicare,dva odelenja za trgodišnje školovanje cvecar-vrtlar , rukovaoc poljoprivredne mehanizacije ,pekar i mesar. U hemiskoj struci  školovace se tehnicar za zaštitu životne sredine i hemijski tehnicar za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju.

Dragoljub Zlatanovic
Dragoljub Zlatanovic

-Prakticna nastava se obavlja na ekonomiji u Grabovcu,i na svim parcelama a to je 96 hektara.Svi vidovi proizvodnje su zastupljeni.Ucenici su uglavnom iz Obrenovca ali i okolnih mesta.To nas tera da razmišljamo i o Domu ucenika,kaže Zlatanovic.

-Trudimo se da što više uvodimo nauku u poljoprivredu.Imamo ucenicku zadrugu.Prva smo škola koja ima meterološku stanicu na našoj  ekonomiji a nedavno smo obavili prskanje dronom i to prvi u Srbiji.Imamo na našim parcelama i oglede a narednih dana treba da otvorimo i prvu vetro turbinu,istice Dragoljub Zlatanovic,direktor Poljoprivredno hemijske škole Obrenovac.

 

Tekst,deo teksta i fotografija bez saglasnosti Ar PRESS-a nije dozvoljeno preuzimati.

 

(Ar PRESS)