29. септембра 2020.

Sveti Djordje
  • Sveti Dordje se slavi dva puta godišnje.Stradao je za veru 303 godine.

 

Danas,6 maja je Dan velikog pobedonosca Georgija u narodu poznat kao  Djurdjevdan .Djurdjevdan je cetvrta slava po brojnosti slavara .

Koliko je poštovan govori cinjenica da se on slavi dva puta godišnje-kao prenos moštiju  svetitelja(Djurdjic,16 novembra) i  6 maj kada se obeležava dan njegove smrti- Djurdjevdan.

Svaki dom u kome se obeležava ova slava krasi prepoznatljiva ikona Svetog Djirdja koji ubija aždaju.

U narodu je ostalo verovanje   da aždaja simbolizuje mnogobožacku silu, koja je proždirala hrišcanske žrtve. Sveti Djordje je svojom mucenickom smrcu pobedio tu aždaju i zadao joj smrtonosni udarac. Ženska prilika koja se uocava na ikoni je carica Aleksandra, i može se smatrati da ona predstavlja mladu Hristovu Crkvu, koju je Sveti Djordje izbavio od aždaje, nakon cega je ona dobila slobodu da se razvija.

Prica se i da je Georgije bio istorijska licnost, kao i da je služio caru Dioklecijanu sve do trenutka kada mu se hrabro suprostavio i rekao da je hrišcanin. Time je zapo?elo njegovo stradanje za veru. Tamnica, okovi, krvave rane po celom telu i sva druga strašna mucenja nisu pokolebali mladica da se neprestano, usrdno i iskreno moli.  Kada je molitvom vaskrsao jednog mrtvaca, mnogi su primili veru Hristovu, a medju njima i careva zena Aleksandra…

U Srbiji Djurdjevdan se obeležava na razne nacine.Krsna je slava mnogih porodica.U Šumadiji na Djurdjevdan se pletu vencici od poljskog cveca,lome grane listale bukve  cime se smatra da je zima prošla.

Djurdjevak

(Ar PRESS)