Djurdjevak

Djurdjevdan

Sveti Dordje se slavi dva puta godišnje.Stradao je za veru 303 godine

 

Danas,6 maja je Dan velikog pobedonosca Georgija u narodu poznat kao  Djurdjevdan .Djurdjevdan je četvrta slava po brojnosti slavara .

Koliko je poštovan govori činjenica da se on slavi dva puta godišnje-kao prenos moštiju  svetitelja(Djurdjic,16 novembra) i  6 maj kada se obeležava dan njegove smrti- Djurdjevdan.

Svaki dom u kome se obeležava ova slava krasi prepoznatljiva ikona Svetog Djirdja koji ubija aždaju.

U narodu je ostalo verovanje   da aždaja simbolizuje mnogobožačku silu, koja je proždirala hrišćanske žrtve. Sveti Djordje je svojom mučeničkom smrću pobedio tu aždaju i zadao joj smrtonosni udarac. Ženska prilika koja se uočava na ikoni je carica Aleksandra, i može se smatrati da ona predstavlja mladu Hristovu Crkvu, koju je Sveti Djordje izbavio od aždaje, nakon čega je ona dobila slobodu da se razvija.

Priča se i da je Georgije bio istorijska ličnost, kao i da je služio caru Dioklecijanu sve do trenutka kada mu se hrabro suprostavio i rekao da je hrišćanin. Time je započelo njegovo stradanje za veru. Tamnica, okovi, krvave rane po celom telu i sva druga strašna mučenja nisu pokolebali mladića da se neprestano, usrdno i iskreno moli.  Kada je molitvom vaskrsao jednog mrtvaca, mnogi su primili veru Hristovu, a među njima i careva zena Aleksandra…

U Srbiji Djurdjevdan se obeležava na razne načine.Krsna je slava mnogih porodica.U Šumadiji na Djurdjevdan se pletu venčići od poljskog cveća,lome grane listale bukve  čime se smatra da je zima prošla.

 

(Ar PRESS)

Tags: No tags

Comments are closed.