DSC04206 01

Energetska sanacija iz svog džepa!

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije odbilo prijavu opštine Arandjelovac

 

  • Opština Arandjelovac neće moći da koristi sredstva iz fonda za unapredjenje energetske efikasnosti Republike Srbije

 

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije Rešenjem donetim 21.juna 2021.godine  odbilo je prijavu  Opštine Arandjelovca,ali i Bačke Topole i Vladičinog Hana jer „sadržina prijave nije u skladu sa javnim pozivom“.Isto ministartvo obacilo je još 18 prijava gradova i opština kao „neuredne“ i jednu kao neblagovremenu.

     Rešenje Ministarsva rudarstva i energetike

Rešenje o tome potpisala  je potpredsednica vlade i ministar rudarstva i energetike Zorana Mihailović.

To praktično znači da Opština Arandjelovac neće moći da koristi sredstva iz  fonda  za unapredjenje energetske efikasnosti Republike Srbije.Država, dakle, neće subvencionisati izolaciju kuća i zamenu stolarije,o kojoj se poslednjih meseci puno govori.

U obrazloženju odluke  Ministarstvo rudarstva i energetike navodi se da je prijava Arandjelovca odbijena „što opština,kao obveznik energetskog menadžmenta,nije imenovala energetskog menažera lice koje ima licencu energetskog menadžera u skladu sa Zakonom o efikasnom korišćenju energije,što nije u skladu sa odeljkom III.stav 3. Javnog poziva“.

 Rešenje objavljeno na internet stranici Ministarstva

Ko je odgovoran za ovaj propust nismo uspeli da saznamo.Na pismeni zahtev prvom čoveku opštine nismo dobili nikakav odgovor!           

Po ranijim najavama, sredstva će se dodeljivati putem javnog poziva, a rok za završetak radova biće  godinu dana.

Arandjelovčani sanaciju svojih stambenih zgrada  moći  će da obave sami ,bez subvencije države- iz svog džepa, ako imaju novca!

Smanjenje troškova do 25 odsto!

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihailović ranije je izjavila  da će gradjani već tokom leta moći da se prijavljuju za bespovratna sredstva za izolaciju zidova i zamenu stolarije.čime bi se troškovi mogli smanjiti i do 25 odsto.Procenjuje se da 70 odsto stambenih zgrada u Srbiji nije dobro izolovano!

 

 

(Ar PRESS)

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.