29. септембра 2020.

Grad obrao voce

Oblak na radaru 01
  • Priroda je „cupava“ i mi ne bi smeli da se kockamo sa njom. Osnovni cinilac je da su ukucani živi i zdravi a sve ostalo je posle toga,podvlaci Zdravko- Mica Glišic iz Šuma.
Zdravko Mica Glisic
Zdravko Mica Glisic

Nevreme praceno  gradom, jakim udarima vetra i kišom pogodilo je u sredu,20.maja ujutro neke delove  opštine Topola. Najvece štete pretrpeli su poljoprivrednici Donje Trnave i Šuma.U saopštenju RHMZ navodi se da je grad bio u selu Saranovo ,Opština Raca.U toku je procena štete na usevima i domacinstvima.

Štete su pricinjene  vocnjacima – zasadima trešnje, šljive, višnje, jabuke…groždja.

-Grad je poceo da pada u pola šestr ujutra a bilo ga je i tokom noci.Štete su velike jer gde prodje grad štete su ogromne ,kaže Zdravko –Mica Glišic,poljoprivrednik iz Šuma.

-Ja se licno bavim vocarstvom.Štete su velike.Nije baš 100 posto ali je velika,podvlaci Glišic.-Najviše su ošteceni vocari i povrtari.Baš jutros smo izbrojali 17 udaraca je bilo na  jednoj jabuci.Ništa bolje nisu prošle ni šljive i vinogradi.Oluja je sve rasturila kao da u njima ništa nije radjeno.

Glišic je jedan od retkih poljoprivrednika koji svake godine osigurava svoje  useve.

Grad
Stete od grada velike

-Priroda je „cupava“ i mi ne bi smeli da se kockamo sa njom.Useve svake godine osiguravamo pa šta bude.Nikada ne bežimo od osiguranja.Radimo sa „Dunavom“ i zadovoljni smo.Odmah su izašli,videli štetu i konstatovali da je bio grad.Da li ce ga biti još do kraja sezone ,otom potom.Da bi se osigurao posed godišnje  potrebno je od 500 000 do milion dinara.Ja bi pristao svake godine da platim osiguranje samo da ne bude leda i grada.

-Sada prvo moramo da zacelimo rane pa za dalje videcemo.Osnovni cinilac je da su ukucani živi i zdravi a sve ostalo je posle toga,podvlaci Glišic.

Sezona odbrane od grada se završaljva 15 oktobra.

      RHMZ O GRADU

Saopstenje RHMZ
Saopštenje RHMZ

U saopštenju RHMZ Srbije o „gradonosnoj nepogodi od 20. 05. 2020. godine navodi se sledece;

U dejstvu protivgradne zaštite od 19. maja lansirano je 749 raketa sa 119 protivgradnih stanica na podrucju Jugozapadne, Centralne i delom Istocne Srbije, sa radarskih centara “Kruševac”, “Sjenica”, “Bešnjaja”, “Niš” i “Crni Vrh”. Izuzetno nestabilno stanje atmosfere, sa olujnim nepogodama, nastavilo se i 20. maja. U poslepono?nim satima, 20. maja, dejstvovali su radarski centri “Bukulja”, “Užice” i “Niš” koji su, sa 28 stanica, lansirali 95 raketa.

U poslepodnevnim satima dejstvovali su radarski centri “Bukulja”, “Niš” i “Kukavica”, koji su sa 49 lansirnih stanica lansirali 146 raketa. Ukupno je 20. maja, sa 77 stanica, lansirana 241 protivgradna raketa. Zabeležene su pojave sugradice i grada bez vidljive štete. Grad sa štetom registrovan je jedino u opštini Raca, u ataru sela Saranovo.

 Rezime:

Štete od grada, ukupno za oba dana, 19 i 20. maj, registrovane su na manje od 0,5 promila poljoprivrednih kultura, dok su oblacnim zonama, sa ispunjenim kriterijumima za siguran grad, bile zahvacene površine poljoprivrednih kultura od više stotina hiljada hektara. U dvodnevnoj Olujno-gradonosnoj epizodi od 19/20 maja 2020. godine ukupno je sa 196 protivgradnih stanica lansirano 990 protivgradnih raketa.

 

 

(Ar PRESS)