Milenko Ivovic

In memoriam Milenko Ivović 1933-2021

Milenko Ivović 1933-2021

 

Juče, 22. decembra, u 88. godini preminuo je Milenko Ivović, istaknuti Bukovičanin i naš sugrađanin.

Milenko Ivović rođen je 1933. godine u Bukoviku, od oca Živote koji je bio poznatiji kao Živko i majke Ljubice. Imao je brata Miodraga (1936-2016) koji je bio i prvi doktor nauka u Bukoviku.

Kao diplomirani građevinski inženjer radni vek proveo je u Republičkoj direkciji i Institutu za puteve. Prvo zaposlenje mu je bilo u aranđelovačkom preduzeću „Graditelj“. Bio je izuzean i veoma cenjen stručnjak koji je gradio puteve po celoj Jugoslaviji, od Jadranske magistrale do puteva u Šumadiji. Posebno se istakao na saniranju velikih klizišta u celoj zemlji. Odlaskom u penziju, 1995. godine, vraća se u svoj rodni Bukovik i posvećuje se aktivnostima na unapređenju i razvoju opštine Aranđelovac.

Budućim generacijama ostao je njegov izuzetan doprinos na uređenju i zaštiti spomeničkog kompleksa u Orašcu, a posebno na sanaciji i sadašnjem dostojnom izgledu Marićevića jaruge, gde je osmislio stepenište i prilaz, sanirao klizište i odvod vode.

U tesnoj saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, izveo je radove na rekonstrukciji Bukovičke crkve Svetog Arhangela Gavrila i crkve Svetog Ilije u Bosuti. Veliku pomoć pružio je i prilikom rekonstrukcije rodne kuće Danka Popovića, čija je majka bila rodom iz familije Ivović. Bio je i stručni savetnik predsednika Opštine Aranđelovac, Milosava Ivovića.

U našoj sredini biće zapamćen i podjednako cenjen kao izuzetan i vrhunski stručnjak i visoko moralan čovek.

Za posvećenost i unapređivanje putne mreže ovog dela Šumadije, kao i obnovu hramova, bio je nosilac Nagrade „26. jul“ Opštine Aranđelovac i arhijerejske gramate priznanja Šumadijske eparhije.

Svom gradu ostavio je studiju i projekat obilaznice oko grada Aranđelovca, uređenje magistralnog puta M-4, prilaz gradskoj bolnici i mnoga druga idejna saobraćajna rešenja. Bio je istaknuti član Udruženja građana „Baština i budućnost – Aranđelovac 1859“, asarađivao je i sa svim drugim gradskim udruženjima i ustanovama.

Sahrana Milenka Ivovića je u petak, 24. decembra 2021. godine u 12 časova, na groblju Vis u Bukoviku, a izjave saučešća u kapeli groblja Risovača od 10,30 do 11,30 sati.

 

Tags: No tags

Comments are closed.