In memoriam:Ljubivoje Stefanovic Ljuba Babovac

Ljubivoje Stefanovic Ljuba Babovac (3. jul 1949 – 2. novembar 2020.)

Ljubivoje Stefanovic Ljuba Babovac, rodjen je 3. jula 1949. godine u Vrbici. Kao dete, igrao se sa zmijama, hvatao davždenjake i cekao „da pisnu“. Osnovnu školu i Gimnaziju, završio je u Arandjelovcu i bio medju najboljim djacima. Studirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavljivao je karikature u beogradskim listovima „Student“, „Jež“, „Mladost“, „Stradija“ i drugim. Njegove karikature, zastupljene su u Svetskim muzejima karikature – u Bagrovu u Bugarskoj i u Tolentinu u Italiji. U zemlji je nagradjivan za angažovanu karikaturu. Ucesnik je brojnih domacih i medjunarodnih izložbi.

Niz godina radio je kao novinar, karikaturista i glodur u arandjelovackom fabrickom listu „Elektroporcelan“ i honorarni saradnik „Prosvetnog pregleda“. Pesme je poceo kasno da piše, u maju 2012. godine. Objavljivao je i u zajednickim izdanjima i lokalnim casopisima „Izlog kulture“ i „Zmajevac“. Prva knjiga, „Poslednji plac volova“, izašla je 2013 (Arte, Beograd), druga zbirka „Kosturi hodaju nežno“ 2015. godine (NNK Internacional) i treca zbirka „Iz Keca u Dvojku“ 2018. godine, u okviru beogradske Izdavacke kuce NNK Internacional

Neke od pesama prevedene su na poljski, italijanski i nemacki, a citaju se i na književnim susretima u dijaspori. Jedna je našla mesto i u Antologiji svetske poezije, izdate 2016. godine u Njujorku. Svi ostali detalji vezani za njegov život autora, nalaze se u njegovim pesmama.

Pesme koje napisao dugo su tinjale u njemu. U jednom trenutku, morale su same da se izliju u jednu životnu poeziju koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. Bio je dobronameran, požrtvovan i povucen covek, sa istancanim osecajem za život oko sebe. Zabeležio ga je u svojim stihovima.

Živeo je u Arandjelovcu, gde je pisao poeziju. Bio je oženjen Milankom koja je takodje skoro preminula. Iza njih je ostala cerka Bojana.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment