Skupstina Srbije i Vladan Glisic.01

Intervju Vladan Glišić,samostalni poslanik Skupštine Srbije

LEKCIJA  PETOG OKTOBRA

 

  • Mogućnost delovanja u Skupštini Srbije je vrlo ograničena ali postoji prostor da se bar čuje glas razuma i da se neke od naših ideja učine dostupne javnosti,kaže za portal „Ar PRESS“ Vladan Glišić

 

Dveri,Narodna mreža,Spas , Narodna mreža politički je put Arandjelovčanina  i 50-togodišnjeg pravnika i advokata Vladana Glišića a danas samostalnog poslanika Skupštine Srbije i odbornika SO Arandjelovac.Bili su to samo neki od razloga za intervju sa g. Gllišućem o onome što se dogadja na političkoj sceni Srbije juče,danas i onome što će(možda) biti sutra.

 

Ar PRESS;- Na izborima za poslanike Skupštine Srbije bili ste na listi SPAS-a medjutim i pre konstitiusanja Skupštine razišli ste se. Tada niste želeli da govorili o razlozima razilaska izmedju vas i Šapića. U čemu je bila ta nepremostiva   razlika u konceptu koji ste zastupali vi a koji je imao Šapić?.

 

Vladan Glišić

Vladan GLIŠIĆ;-Dogovor između Narodne mreže i SPAS-a 2018.godine o saradnji je podrazumevao određeni stepen autonimije naše organizacije unutar SPAS-a kao i određenu samostalnost u nastupima naših predstavnika u Skupštini opštine Aranđelovac kao i u Skupštini Srbije. Posle završenih izbora ove godine,na kojima smo zajednički učestvovali, počelo je približavanje SPAS-a i SNS-a bez dogovora sa Narodnom mrežom. Ta želja SPAS-a da bude deo vlasti SNS-a je bilo nešto što Narodna mreža nije mogla da prihvati jer smo smatrali da sa pozicije konstruktivne opozicije više možemo da uredimo na promeni sistema u Srbiji. SPAS se sa tim nije saglasio i morali smo da se raziđemo u svom daljem političkom radu.

 

Ar PRESS;-U Skupštini Srbije delujete kao samostalni poslanik.Ima li u Skupštini Srbije opozicije i šta ona objektivno može?

 Vladan GLIŠIĆ;-U Skupštini Srbije sam jedini opozicioni poslanik srpskog naroda. Mogućnost delovanja je vrlo ograničena ali postoji prostor da se bar čuje glas razuma i da se neke od naših ideja učine dostupne javnosti.

 Ar PRESS;- U sadašnjem sazivu Skupštine Srbije iz Arandjelovca ima dva poslanika.Kakva je vaša saradnja?(Ako je ima kako se odvija a ako nema ko je ne želi?)

Vladan GLIŠIĆ;- Mogućnost saradnje je ograničena partijskom disciplinom SNS-a. Što se mene tiče, potvrđujem ono što sam objavio i sa govornice Skupštine opštine Aranđelovca a to je da sam spreman da sarađujem u svamu što može da bude na koristi našeg grada i opštine.

Ar PRESS;-Dvadeset godina je prošlo od petog oktobra.Šta smo dobili a šta izgubili?

Vladan GLIŠIĆ;-Petooktobarski prevrat je bio posledica delovanja NATO struktura u Srbiji ali  i ogromnog neproverenja srpskog naroda u režim Slobodana Miloševića. Tada smo dobili priliku da probamo da stvorimo Srbiju koja će se uklopiti u evro-atlanstsku civilizaciju ali smo tako dobili priliku da izgubimo sve iluzije u vezi sa dobronamernošću te civilizacije prema nama. Nisu oni bombardovali Srbiju da bi srušili Miloševića nego su rušili Miloševića da bi razorili Srbiju.  To je opomena i nauk svim budućim petooktobarcima da sa tim saveznicima i u takvim projektima više ne učestvuju. Možda je ovo saznanje najveća vrednost tog prevrata.

Ar PRESS;-Odbornik ste i u SO Arandjelovac.Da li ste zadovoljni  klimom i koliko se vaša reč i predlog  i uopšte opozicije prihvata i u jednom i u drugom parlamentu?

Vladan GLIŠIĆ;-Ponašanje SNS-a u našoj opštinskoj skupštini je uvek bilo popustljivije i korektnije nego ponašanje te stranke u Skupštini Srbije. Trenutno, sem mene, i još par manjinskih poslanika, svi poslanici Skupštine Srbije su deo vladajuće većine  tako da više nemaju potrebu za grubu primenu nedemokratskog poslovnika koji su nasledili od prethodne „žute“vlasti.

Ar PRESS;-Arandjelovac i okolina bogati su kamenom,glinom i vodom.Da li se adekvatno plaća renta za rudno blago?Svaki dan odvozi se kamen i voda dok je glina zanemarena.Kako vidite rešenje ovog pitanja po pitanju zaštite, ekologije,puteva…

Vladan GLIŠIĆ;Pitanje  povećanja  rudne rente je u nadležnosti Republike Srbije i to je jedna od  tema koju sam predložio kao vid saradnje sa poslanicima SNS iz Aranđelovca gde bi zajedno mogli da vršimo pritisak na republičkom nivou da se ta renta podigne. Za sada nisam dobio odgovor sa njihove strane.

Ar PRESS;-Za dve godine a možda i pre ovde će biti lokalni izbori.Da li imate nameru da  Vašu Narodnu mrežu koju ste osnovali 2015 godine raširite po Srbiji? Ima li neka stranka ili pokret koji su Vam danas  koncepcijski bliski ?  Sa kime na izbore ako bi bili sutra?

Vladan GLIŠIĆ;-Dve godine u Srbiji a i svetu u kakvom danas živimo jeste veliki period. To znači da se teško šta može predvideti i teško je sada dati odgovor na pitanje budućih koalicija. Narodna mreža je trenutno opozicija SNSovoj vlasti i u Aranđelovcu i u Srbiji što znači da bi da su izbori sutra prirodni saveznici bile opozicione stranke i pokreti.

 

Miodrag Petrović

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.