Intervju;Roksanda Lazarevic Atanasov

SPORT INTERVJU; Roksanda (Lazarevic) Atanasov

KARATE JE MOJ ŽIVOT!

Roksanda Atanasov i Jovana Prekovic

 

-Sport mi je samo dao, ništa mi nije uzeo za cime bih mogla da žalim.Najžalije što nisam imala priliku da kao takmicarka ucestvujem na Olimpijskim igrama ali evo sada u Tokiju (iduce godine) cu biti u funkciji trenera Jovane Prekovic koju treniram od njene cetvrte godine,kaže Roksanda Atanasov za portal Ar PRESS

 

 

 

U 16 decenija dugoj istoriji Arandjelovac,grad podno Bukulje iznedrio je veliki broj uspešnih sportista u mnogim sportovima ali po broju osvojenih medalja na velikim takmicenjima niko se ne može meriti sa Roksandom Lazarevic,danas Atanasov,nekada uspešnom karatistkinjom a danas karate trenerom.

Na njenom spisku osvojenih medalja upisane su zlatne medalje sa:Seniorskog prvenstva Evrope , Beograd 1996.,Svetskog studentskog prvenstva u Kjotu, Japan 2000.,Svetskog kupa za žene, Tokijo 1999.,Svetskog juniorskog prvenstva, Sofija, Bugarska 1999.,Evropskog juniorskog prvenstva, Ovijedo, Španija 1999.,Svetskog klupskog prvenstva, Budimpešta, Madjarska 1997.,Evropskog klupskog prvenstva, Zlin 1998.,Evropskog klupskog prvenstva, Tel Aviv, Izrael 2000. I Evropskog klupskog prvenstva, Istambul 2001..Srebrnom medaljom se okitila na ;Prvenstvu Evrope za seniorke, Istambul,Turska 2000.,Prvenstvu Evrope za seniorke ,Talin, 2002.,Svetskom studentskom prvenstvu, Beograd, 2004.,Svetskom studentskom prvenstvu, Kjoto, Japan 2000.,Evropskom klupskom prvenstvu Djer, Madjarska 2002.,Svetskom kadetskom prvenstvu, Johanesburg 1996..Trece mesto I bronzanu medalju osvojila je na:Svetskom kupu za žene ,Tokijo, Japan 1997.,Mediteranskim igrama, Bari, Italija 1997,Evropskom juniorskom prvenstvu ,Atina, Grcka 1998.,Svetskim igrama, Akita, Japan 2001. I Seniorskom prvenstvu Evrope, Stavanger 2006..

Bili susve to razlozi za intervju,   u vreme izolacije sa Roksandom Lazarevic ,danas Atanasov o karateu juce,danas I sutra.

Ar PRESS:.-Posle uspešne sportske karijere ostali ste u sportu.Da li je ostao žal za nekom medaljom ili nekim takmicenjem?

ROKSANDA ATANASOV:-Vec samo pogadjate da mi je najžalije što nisam imala priliku da kao takmicarka ucestvujem na Olimpijskim igrama ali evo sada u Tokiju (iduce godine) cu biti u funkciji trenera Jovane Prekovic koju treniram od njene cetvrte godine.

Ar PRESS: –Koliko Vam je bavljenje sportom pomoglo a koliko uzelo?

ROKSANDA ATANASOV;-Sport mi je samo dao ništa mi nije uzeo za cime bih mogla da žalim. Bilo je I još uvek ima puno odricanja ali to je sve deo sporta I svako ko je iskusio ovo cime se bavim ce se složiti da se sve u životu može stici.

Ar PRESS: –Trenutno smo u vanrednom stanju,nema treninga,ni takmicenja.Koliko Vam to nedostaje?

ROKSANDA ATANASOV;-Da ovih dana smo u kuci ali nije da nema posla. Naime iza mene I Jovane je jedan veoma dugacak period putovanja I ucestvovanja na velikim takmicenjima na kojima smo uspele da obezbedimo vizu za ucešcena Olimpijskim igrama u Tokiju. Zato ovo vreme koristimo za odmor i oporavak od mikrotrauma I sitnih povredica I pravimo plan priprema I takmicenja za period do dana kada cemo nastupiti, prvi put u istoriji karate sporta, na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Ar PRESS: –Pouceni Vašim iskustvom i uspesima veoma veliki broj mladih,pre svega devojcica ovde  poceo je i danas su uspešne karatistkinje za razliku od Vašeg pocetka kada je bilo svega nekoliko?

ROKSANDA ATANASOV;-Trenutno u Karate klubu “Knjaz” ima više devojcica nego decaka I ja sam posebno ponosna na tu cinjenicu. U vreme kada sam se ja aktivn obavila takmicarski karateom nije bilo puno devojcica ali  danas je situacija drugacija. Na ovaj nacin mi promovišemo “ženski sport” I nadam se da ce I nakon ovog velicanstvenog rezultata koji je Jovana napravila još veci broj devojcica poceti da trenira I da se redovno bave fizickim vežbanjem jer ce tako biti zdravije, srecnije I lepše.

Ar PRESS: –Da li ste zadovoljni brojem polaznika Škole karatea koju vodite u Arandjelovcu i koje su to godine najbolje za pocetak bavljenja ovim sportom?

Roksanda Atanasov

ROKSANDA ATANASOV;-Da,zadovoljna sam jer mi u klubu imamooko 150 clanova što je za malu sredinu kao što je Arandjelovac veoma veliki broj. U našem klubu krecemo sa radom vec od pet  godine I na tim treninzima se razvija opšta motorika dece gde samo malo ubacujemo neke najosnovnije elemente karatea. Deca se na tim casovima igraju uz odgovarajuce  rekvizite, trce, raduju se I polako upoznaju sa tehnikama ali I vrednostima I etici karate sporta. To su sve pripremne radnje koje decu uvode polako u ono što je ozbiljnije, a to je u ucenje odgovarajucih  kata.

Ar PRESS: –Jovana Prekovic,ciji ste trener uspešno ide Vašim stopama.Koliko imate uslova da nastupate na jakim takmicenjima i pokaže svoje znanje I veštinu?

ROKSANDA ATANASOV;–Uslove za trening I nastupe na takmicenjima imamo kao I sportisti koji žive u najbogatijim I najrazvijenijim zemljama u svetu. Sala u kojoj treniramo I koja se nalazi u Sportskom centru “Šumadija” je vrhunska ,radimo na tome da kupimo novi tatami, kondicione pripreme sprovodimo u našem divnom parku, na Bukulji, u teretani tržnogcentra “Fortuna”, za treninge koristimo I sportski centar Vojneakademije u Beogradu jer je Jovana Prekovic zaposlena u Vojsci Srbije u sportskoj jedinici. Što se tice takmicenja titroškovi su pokriveni sredstvima koja dobijamo od Ministarstva omladine I sporta,a koja se realizuju preko Karate federacije Srbije, Olimpijskog komiteta Srbije, OpštineArandjelovac I kompanije “Peštan”. Tako da u ovom period kadasmo “jurile” normu nismo imale nikakvih finansijskih problema. Jovana je I stipendista Ministarstva omladine I sporta I dobija stipendiju Olimpijskog komiteta Srbije. To sve govori da  naša država na sistemski nacin podržava sportiste I da imamo sve uslove za kvalitetnu pripremu za ucešcena Olimpijskim igrama u Tokiju.

Ar PRESS: –Olimpijske igre su san svakog sportiste? Da li ce Vas  biti ,ne ove, vec naredne godine u Japanu?

ROKSANDA ATANASOV;-Na našu radost I na radost cele nacije Jovana I ja cemo  ucestvovatina Olimpijskim igrama u Tokiju koje ce se održati naredne godine, kako su sveprilike krajem jula I pocetkom avgusta meseca.

Mi smo normu osvojile u veoma dugom kvalifikacionom procesu gde smo ucestvovale na 24 kvalifikaciona turnira gde je Jovana na kraju na svetskoj olimpijskoj rang listi osvojila cetvrto mesto što je bio I uslov za osvajanje kvalifikacione norme. Ostale takmicarke ce se kvalifikovati za OI kroz kvalifikacioni turnir. Da napomenem da samo 10 takmicarki u Jovaninoj kategoriji ucestvuje na OI što govori da smo ponovo medju samom karate elitom.

Još jedan kuriozitet je I u tome da se do sada kvalifikovalo 10 aktuelnih prvaka sveta medju kojima je I Jovana I 6 bivših prvaka sveta medju kojima su neki titule najboljih na svetu osvojili I 5 puta ka ošto je azerbejdžanac Rafael Agajev.

Ar PRESS:-.Da li je bavljenje sportom, a sada i trenerskim ispunjenje Vaših decijih snova?

ROKSANDA ATANASOV;-Jeste, ja sam srecna žena jer radim posao koji volim, imam divnu porodicu I podršku da se bavim poslom koji nije nimalo lak I koji zahteva puno odsustva  od kuce, svakodnevnih dugotrajnih treninga.

 

Fotografije;Privatna arhiva Roksande Lazarevic  Atanasov

 

Preuzimanje intervjua ili delova intervjua  bez saglasnosti Ar PRESS-a nije dozvoljeno.

(Ar PRESS)

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment