Gajak vinograd

Iskustva Francuske primeniti u Srbiji

Nastavlja se razmena iskustva u vinarstvu između južne Francuske, Istočne Srbije i Šumadije

 

  • Projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ ima za cilj da razvije i poboljša turistički ponudu Istočne Srbije i dela Šumadije. Finansiraju ga Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ

 

                              Studijska grupa u Francuskoj

Studijska grupa iz Istočne Srbije i Šumadije tokom ove nedelje posetila je Južnu Francusku,  kako bi se uspostavila saradnjai razmenila iskustva između ovih regiona u oblasti turizma, vinarstva i promocije kulturnog nasleđa. Posetu organizuje projekat„#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“  sa ciljem da se primeri turističke ponude vinarskog regiona Južne Francuske prenesu i u Istočnu Srbiju i Šumadiju.

Gosti iz Srbije imali su priliku da se upoznaju sa Gajakom, jednim od najstarijih vinograda u Evropi. Uz dugu tradiciju, Gajak je razvio vinski turizam, objedinivši ponudu sa kulturnim nasleđem. Upravo model spajanja vinskog i kulturnog turizma je značajan za studijsku grupu. Istočna Srbija i Šumadija obiluju znamenitim kulturnim spomenicima, ali i dugom tradicijom u proizvodnji vina, te im susreti  sa kolegama iz Francuske omogućavaju da saznaju višeo objedinjenim ponudama vina i kulturnog nasleđa, kao turističkih potencijala.

Ono što je najvrednije u Gajaku je autohtonost grožđa. Imamo udruženje od 300 vinara i 110 podruma i dve zadruge. Od 2010 se bavimo vinskim turizmom i trudimo se da povežemo ugostitelje i vinare, kako bi se što bolje promovisao ovaj naš region,“ rekla je Oreli Šalman, koordinatorka za vinski turizam u Gajaku.

Studijska grupa je obišla i kameno selo Pujselsi koje jenakon restauracije  postalo turistička atrakcija.  „Odredili su standarde koje moraju da poštuju i, kao što kažu, taj put nije bio ni lagan ni jednostavan. Ali su svi prihvatili i već sada vide prve efekte tog truda,“  kaže Ivan Morarević, direktor turističke agencije Đerdap travel, jedan od članova studijske grupe iz Srbije.

   Pujselsi

Pristup objedinjavanja svega onoga što teritoriju karakteriše je upravo ono što je nama falilo u našem lancu“, rekla je Nataša Đorđević iz Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Rajačke pivnice imaju potencijal da kao i Gajak i Pujselsi budu turistička atrakcija vinskog turizma i kulturnog nasleđa. „Oni su iskoristili sve što su mogli iz njihovog teroara, i kulinarstvu i vinarstvo i aktivnosti. Na sve moguće načine su iskoristiliteritoriju. Tako bismo i mi mogli,“ zaključila je Kristina Lukić, koja uskoro otvara vinariju na Rajačkim pivnicama.

Sistem udruživanja u kooperative, Francuzi su pokrenuli kako bi svaki član mogao da profitira. Mladi ljudi iz sela Rajac kod osnovali su udruženje „Mladi sa Rajačkih pivnica“ kako bi razvili turistički potencijal svog sela. „Za mene puno znači ova poseta, zbog tog spajanja vinarstva i turizma. I zbog udruženja, kojih imaju puno, a mi smo tek počeli sa svojim. Što jedan Francuz kaže došli smo u špijunažu,“ kaže je Jelena Cvetković iz udruženja „Mladi sa Rajačkih pivnica“

Arheološki muzej/Vinski podrum

Projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ ima za cilj da razvije i poboljša turistički ponudu Istočne Srbije i dela Šumadije. Finansiraju ga Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Link ka TV prilogu:https://zamedia.rs/2021/11/04/razmena-iskustava-domacih-vinara-sa-kolegama-iz-gajackih-vinograda-u-francuskoj-u-okviru-projekta-giz-a-eu-za-tebe-za-kulturno-naslede-i-turizam-video/

Tags: No tags

Comments are closed.