IVAN I ROMAN

Ivanu Zlatkoviću Nagrada „Danko Popović“

    Obrazloženje Žirija

Žiri za dodelu Književne nagrade “Danko Popović” za 2020.godinu  u sastavu Jovan Delić,Aleksandar Jovanović I Marko Nedić odlučio je jednoglasno da se ona dodeli Ivanu Zlatkoviću za roman” I živ I mrtav”,objavljeno je na sajtu Narodnog muzeja u Arandjelovcu .

U obrazloženju odluke Žiri ističe da će “…dinamičnim proznim postupkom, nijansiranim književnim likovima i njihovom izvornom psihologijom, slikovitim prizorima, živim dijalozima, povremenim humorom, funkcionalnim promenama narativne perspektive i drugim osobinama dobro komponovanog i modernim književnim sredstvima ostvarenog rukopisa, Zlatkovićev roman će svojom temom, postupkom i vidnim umetničkim kvalitetima privući znatnu pažnju današnjih čitalaca i književne kritike.”

Nagrada “Danko Popović” Ivanu Zlatkoviću biće  svečano uručena 26. avgusta u 19 sati u Narodnom muzeju.

Književna nagrada „Danko Popović“, ustanovljena je  odlukom Upravnog odbora Fonda  „Prvi srpski ustanak“2011. godine i ima za cilj da doprinese razvoju srpske proze i neguje ono što je najbolje u slobodoljubivoj srpskoj tradiciji.

Nagrada “Danko Popović” pod pokroviteljstvom SO Aranđelovac dodeljuje se svake godine za najbolju knjigu proze (roman, knjiga pripovedaka) domaćih autora na srpskom jeziku, objavljenu u protekloj godini (prvo izdanje).

 

(Ar PRESS)

 

Tags: No tags

Comments are closed.