DSC04395 011

Izmedju „Čiste umetnosti“ i „Estetizovane podobnosti“

 

 

U susret izložbi slika Aleksandra Aleka Djonovića u Narodnom muzeju u Arandjelovcu

 

 • Izložbom slika Aleksandra Aleka Djonovića biće obeleženo tri godišnjice;90 godina od rodjenja,30 godina od smrti i 40 godina Narodnog muzeja

 

U Narodnom muzeju u Arandjelovcu,u nedelju,25.jula 2021.godine ,u 20 časova biće otvorena izložba slika Aleksandra Aleka Djonovića (1931-1991.),povodom 90 –te godišnjice njegovog rodjenja i 30 godina od smrti.Autor izložbe je Tanja Vićentić.Ovom izložbom biće obeležena i 40-ta godišnjica Narodnog muzeja u Arandjelovcu.

Bio je to povod za razgovor sa Tanjom Vićentić,autorom izložbe.

Aleksandar Alek Djonović

-Izložba je najmanje što možemo da se odužimo ovom umetniku,da se revitalizuje njegovo delo.On je jedan od osnivača  Smotre „Mermer i zvuci „i njegovo ime je postalo sinonim ove manifestacije.Želja je bila da se pokaže njegova početna faza, nakon studija,i dolaska u Arandjelovac.Ta faza je nepravedno zapostavljena.Mnogo više se pamti po drugoj fazi za koju istoričari kažu,apstraktnoj fazi,kaže na početku razgovora za portal „Ar PRESS“ Tanja Vićentić,autor izložbe Aleksandra Djonovića Izmedju „Čiste umetnosti“ i „Estetizovane podobnosti“.

 • Koliko će slika biti  izloženo?
 • Tanja VIĆENTIĆ;-Na izložbi biće 26 slika.Neki od njegovih ličnih predmeta ,štafelaj i knjige sa njegovim potpisom.U posebnom kutku biće izloženi  novinski članci i fotografije.Time bi bolje osvetlili ovu znamenita  ličnost u poslednjim decenijama 20 veka za naš grad.
  Staro zdanje,rad Aleka Djonovića 1958.
 • Kako ste sakupijali slike za izložbu?
 • Tanja VIĆENTIĆ;-Slike smo dobili od raznih ličnosti,institucija i firmi.Osim kolekcija koje su formirali sami umetnici gotovo sve institucije i firme imale su   bar po jednu njegovo  delo,što govori da je svest o očuvanju tog kulturnog nasledja ovde u Arandjelovcu bila veoma jaka.Do slika smo dolazili na razne načine.Djonović je  uradio  mnogo više slika nego što smo mi mogli da izložimo.

 

 • Da li imate podataka koliko je za svoj život Alek Djonović uradio slika?
 • Tanja VIĆENTIĆ;-On je koliko je poznato u jednoj svesci vodio evidenciju ali mi do nje nismo došli.Imao je veliku produkviju,posebno u drugog fazi,tom grafičkom opusu ,monotipijama.

 

 • Do kada će slike biti izložene?
 • Tanja VIĆENTIĆ;-Izložba će trajati do 15 septembra,posle čega će slike biti vraćene vlasnicima koji su bili raspoloženi da je pozajme za izložbu.

Fotografije;Facebok i Ar PRESS

 

Razgovarao Miodrag Petrović

Tags: No tags

Comments are closed.