Slika 1. Poprečni presek ploda dunje sa oštećenjem od jabukinog smotavca

Jabukin i breskvin smotavac ekonomski značajne štetočine dunje

 

  • Sa obzirom da je berba bresaka završena i da je počela berba jabuke, u nedostatku svojih primarnih domaćina, ove štetočine naseljavaju zasade dunja gde nastavljaju razvoj
     Slika 1.Poprečni presek dunje sa oštećenjima  od  jabukinog       smotavca,Slika 2.Jabukin smotavac ubušen u plod dunje

Usled ranije berbe plodova jabuke i breskve i nedostatka primarnog domaćina,jabukin smotavac(Carpocapsapomonella) i breskvin smotavac (Cydiamolesta)mogu naneti značajne štete na plodovima dunje. Na području Srbije zasadi dunje se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta nalaze u različitim fazama razvoja ploda, odnosno plodovi su postigli 80-90% krajnje veličine. Portal Prognozno izveštajne službe Srbije je objavio u okviru,,Zelene prognoze” da se vizelnim pregledom zasada dunje registruje prisustvo položenih jaja jabukinog I breskvinog smotavca. U toku je polaganje jaja četvrte generacije breskvinog smotavca i piljenje larvi treće generacije jabukinog smotavca. Sa obzirom da je berba bresaka završena i da je počela berba jabuke, u nedostatku svojih primarnih domaćina, ove štetočine naseljavaju zasade dunja gde nastavljaju razvoj. Larve jabukinog smotavca pričinjavaju štete ubušujući se u plodove dunje u koijima se hrane mesom ploda.Prodiru kroz meso ploda sve do semene lože. Na mestu ubušivanja larve izbacuju crvenkasti zmet.Napadnuti plodovi su zaprljani i pre vremeno sazrevaju i opadaju, a oštećeni plodovi su podložni napadu gljiva prouzrokovača truleži. Oštećeni plodovi podložni truljenju gube tržišnu vrednost, nisu pogodni ni za industrijsku preradu. Breskvin smotavac značajna je štetočina dunje, stete takođe prouzrokuje larva koja se ubušuje u plodve.Napadnuti plodovi su zaprljani izmetom larve I podložni su brzom truljenju.Ciklus  razvoja i biološke karakteristike breskvinog smotavca vrlo su slični jabukinom smotavcu. Breskvin smotavac prezimljava kao odrasla gusenica u kokonu pod koromstabla.Hodnici u plodovima kojima se razvija breskvin smotavac se od hodnika jabučnog smotavca razlikuju po tome što se larva ne ubušuje do semenki (Slike 1 i 2) .Sobzirom da se veći deo plodova dunje bere u biološkoj zrelosti tokom oktobra meseca preporučuje se tretiranje insekticidima početkom septembra.

Radi sprečavanja ubušivanja larvi navedenih štetočina u plodove dunje, proizvođačima se preporučuje primena nekog od navedenih insekticida sa kratkom karencom,  uz obavezno poštovanje karence:

–          a.m. cijantraniliprol (Exirel) u koncentraciji 0,06% (karenca 7 dana) ili

–          a.m.indoksakarb (Avaunt 15 EC,Top Gun) u količini 0,33-0,5 l/ha (karenca 7 dana)

–          a.m. emamektinbenzoat (Affirm 095 SG, Triton, Mayor, Atletic 095 SG) u koncentraciji 0,25-0,3 % (karenca 7 dana).

Izvor PIS Srbije

Foto: Milan Šević

Priredio: dr Milan Šević

savetodavac PSSS Beograd

 

Tags: No tags

Comments are closed.