JЕСЕЊА ГОЗБА са вилом Босиљчицом (15)

,,Jesenja gozba sa vilom Bosiljčicom“

U petak,5.novembra u čitaonici  bilioteke „Sveti Sava“ u Arandjelovcu promocija knjige Željane Radojičić Lukić

 

Narodna biblioteka «Sveti Sava» organizuje promociju knjige ,,Jesenja gozba sa vilom Bosiljčicom“ Željane Radojičić Lukić u petak, 5. novembra 2021. godine u 18  časova  u čitaonici Biblioteke,saopštila je Narodna biblioteka “Sveti Sava“ iz Arandjelovca.

Ovo je prva knjiga iz edicije „Čarobno selo“, čija je autorka višestruko nagrađivana srpska učiteljica i jedna od najboljih nastavnika sveta. Kao i sve ostale iz ove edicije, ovo delo stvarala je iz potrebe afirmacije srećnog učenja za decu Srbije i srpske dijaspore. Knjiga je pisana za zlatni trougao – decu, roditelje i učitelje.

Tokom čitanja deca saznaju kako izgleda priroda u jesen i kako živa bića žive i proživaljavju ovo godišnje doba na selu; porodice shvataju koliko je krativnost i posvećenost deci važna za njihovo odrastanje i na koje sve kreativne načine mogu popuniti jedan porodični jesenji dan; učitelji dobijaju priliku da istražuju celoviti pristup učenju; ali i da testiraju svoje ideje koristeći obrazovne materijale iz knjige za osmišljavanje projektne nastave zasnovane na celovitom pristupu učenju. Mesto dešavanja radnje svih priča je Luka godišnjih doba. To mesto zaista postoji u jednom skrivenom komadiću Srbije. Čudesno je i skroz drugačije od svih sela! Glavni junaci Mitra i Luka su đaci vile Bosiljčice koja je sinonim za učiteljicu, koja ume da motiviše i inspiriše, koja je nežna i brižna, ali i dosledna i zahtevna. Temelj knjige su ljudske vrline, te će deca kroz čitanje poželeti da i sami budu, poput Mitre i Luke, originalni, uporni i odgovorni.

Željana Radojičić Lukić je lider je obrazovanja u regionu zapadnog Balkana. Prešla je dug put od uloge učitelja do pomoćnika ministra obrazovanja. Višestruko je nagrađivana tokom 30 godina rada u učionici. Proglašena za jednu od 50 najbolijh nastavnika sveta (Global Teacher Prize 2018, Global Teacher Avards 2019). Njen autorski projekat „Čarobno selo“, koncept učenja pod otvorenim nebom, zasnovan je na inovativnim nastavnim resursima bliskim dečjim interesovanjima i njihovoj kulturi učenja.

Insistira da deca u Čarobnom selu dobiju priliku da sagledaju širu sliku sveta putem celovitog pristupa učenju i zalaže se da se taj princip ugradi u buduće reforme obrazovanja. Autor je i realizator nekoliko akreditovanih programa na temu integrativne nastave, celovitog učenja i međupredmetnih kompetencija, i to su teme kojima je posvetila svoju učiteljsku karijeru. Autor je i dugogodišnji direktor festivala Kreativna čarolija, najvećeg obrazovnog festivala na Balkanu. Osnivač je velikog međunarodnog projekta A Magical Intercultural Friendship Network  kroz koji je umrežila oko 30 hiljada učenika iz 70 zemalja sveta. Trenutno je posvećena umrežavanju nastavnika Balkana kroz dva projekta: Asocijacija najboljih nastavnika bivše Jugoslavije i Balkansku nastavničku mrežu.

Pored autora, o knjizi govori i Milijana Marićević Petrović, učiteljica i direktor OŠ „Prvi srpski ustanak“ u Orašcu,stoji u obaveštenju  Nardne biblioteke „Sveti Sava“.

Tags: No tags

Comments are closed.