DSC03218 06

Kad je zanat bio zlatan

 

  • Ova izložba je posvećena u čast obeležavanja Sretenja i  prva izložba  povodom  40 godina  od donošenja odluke o osnivanju muzeja u Arandjelovcu.

U Narodnom  muzeju u Arandjelovcu od 13.februara 2021.godine biće otvorena izložba “Kad je zanat bio zlatan“.Autor izložbe je Lila Drobac Krstić.

Lila Drobac Krstić

-Izložba obuhvata  period od prvih kuća koje su nikle na prostoru današnjeg Aranjelovca , 1839. godine do današnjih dana.Ovde je predstavljeno 16 zanata.Predstavljeni su;lončarski,kamenorezački,opanćarski,ćurčiski,abadžijski,terzijski,krojački,

pekarski ,stolarski,kovački,sajdžijski ili časovnićarski,berberski,voskarski,fotografski,užarskii i vunovlačarski zanat,kaže  za portal „Ar PRESS“ Lila Drobac Krstić,autor izložbe.

Za zanatlije Arandjelovca zlatni period je bio kraj 19 i početak 20 veka,pa sve do početka II Svetskog rata.U tom periodu Arandjelovac je bio centar opančarkog zanata ovog kraja, sa čak 30 opančarskih radionica.Početkom 20 veka počinje da se razvija kamenorezački zanat zbog nalazišta mermera na Venčacu.Početkom  20 veka Arandjelovac je bio  značajno lončarsko mesto za Srbju.Za razvoj i i uspon zanatske delatnosti povezivanje prugom  uskog koloseka  Mladenovca  sa Arandjelovcem  nije bilo od značaja.

                                 Zlatni majstori

-Povezivanjem Arandjelovca sa prugom nije bilo od  značaja za razvoj zanatstva već turizma I banje.Još krajem 19 veka ovde su došle zanatlije iz Ugarske i Italije,Pirota i okoline Vranja.To su bili pioniri mnogih zanata koji ovde nisu ranije postojali ili su  bili slabo razvijeni. Arandjelovac je jedno vreme bio centar razvoja opančarskog zanata.Pred zimu glava porodice dolazio je kod majstora i za celu zadrugu uzimao je opanke,ističe Drobac Krstić.I dodaje;

-Do danas su preživeli                 kamenorezački,berberski,časovničarski,fotografski  ali kako bi mi etnolozi rekli sve su to osim kamenorezačkog zanata zanimanja a manje zanati.Za zanat  smatramo kada se od sirovine napravi proizvod svojim rukama.Ni danas za kamenoresce ne možemo reći da su zanatlije jer uz pomoć savremenih mašina dobijaju finalni proizvod.

Izložbu „Kad je zanat bio zlatan“prati tekstualni deo i fotografije nastale izmedju dva svetska rata.U vitrinama su alati i proizvodi odredjenog zanata.

Detalji sa izložbe

-Izložbu prati i multimedijalni deo gde želimo da stare zanate približimo mladima koji su u svetu savremenih tehnologija.Posetioci mogu aplikaciju preuzeti sa Google Pley ili App Store „Kad je zanat bio zlatan“ ili posetom muzeju  videti postavku svakog radnog dana od 8 do 16 časova ili 10 do 14 vikendom,naglašava Lila Drobac Krstić.

Muzej sa savremenim tehnologijama

 

Ova izložba je posvećena u čast  obeležavanja Sretenja i  prva  izložba povodom  40 godina  od donošenja odluke o osnivanju muzeja u Arandjelovcu.

 

(Ar PRESS)

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.