Mile Nedeljkovic 02

Konkurs za Nagradu „Mile Nedeljković“

Udruženje građana “Baština i budućnost – Aranđelovac 1859“ i ove godine dodeljuje nagradu “Mile Nedeljković“ za najbolju objavljenu knjigu iz oblasti savremene srpske folkloristike

 

 

  • Konkurs je otvoren do 15 jula a nagrada će biti dodeljena na svečanosti u Arandjelovcu 24.septembra 2021.godine

 

Udruženje građana “Baština i budućnost – Aranđelovac 1859“ i ove godine dodeljuje nagradu “Mile Nedeljković“ za najbolju objavljenu knjigu iz oblasti savremene srpske folkloristike (etnologije i antropologije, etnomuzikologije, narodne književnosti). Nagrada nosi ime jednog od najznačajnijih naših etnologa, proučavaoca narodne tradicije i istorije, publiciste i pedagoga. Žiri koji bira najbolju knjigu čine eminentni naučnici: dr Branko Zlatković (predsednik žirija), dr Jelena Jovanović i dr Smiljana Đorđević Belić.

Za nagradu mogu konkurisati naučne studije i sakupljačke zbirke objavljene na srpskom jeziku, kao prvo izdanje u protekloj 2020. godini. Konkurs je otvoren do 15. jula tekuće godine, a po 3 primerka knjige treba poslati na adresu: OŠ “Miloš Obrenović“, s naznakom za Nagradu “Mile Nedeljković“, Svetogorska 7, 34300 Aranđelovac.

Program dodele nagrade “Mile Nedeljković“ je kulturološkog, naučnog i edukativnog karaktera, a biće održan 24. septembra 2021. godine u Aranđelovcu. Programski koncept podrazumeva dodelu nagrade “Mile Nedeljković“, kao i povelje za životno delo.

Nagrada “Mile Nedeljković“ obuhvata tradicionalno i folklorističke radionice za učenike aranđelovačkih osnovnih škola. Ove radionice se odnose na sticanje osnovnih znanja iz likovnih oblasti, kurs etno fotografije “Etno razglednica“ (radionicu vodi Slaviša Živković, poznati šumadijski umetnik naivac i etno fotograf); lutkarska radionica “Zmaj“, na kojoj će se izrađivati lutke od prirodnih i ekoloških materijala (kurs će voditi Mirjana Filipović, akademski slikar).

Jedan od ciljeva ove manifestacije je i utemeljenje Srpskog folklorističkog centra u Aranđelovcu, što bi podstaklo realizaciju mnogih savremenih kulturoloških ideja koje se temelje na naučno- popularnom, komparativnom, edukativnom i stvaralačkom odnosu prema narodnoj tradiciji.

I ove godine manifestacija će imati značajnu podršku  Opštine Aranđelovac i svih onih ustanova, udruženja i pojedinaca s kojima je i sam Mile Nedeljković svesrdno sarađivao, ostavivši za sobom znamenito kulturno i naučno delo.

 

Foto;M.Petrovic©

 

(Ar PRESS)

 

Tags: No tags

Comments are closed.