Biblioteka 03

Krik mrlje i izložba kaligrafije

 

 

 

Narodna biblioteka «Sveti Sava» u saradnji sa Udruženjem „Art forum“ organizuje predstavljanje zbirke eseja „Krik mrlje – iz dnevnika – zapisi o umetnosti i kaligrafiji“ Zorana Ilića,saopštila je Narodna biblioteka “Sveti Sava“.

Predstavljanje knjige „Krik mrlje“ Zorana Ilića i demonstracija kaligrafije je u ponedeljak, 9. avgusta 2021. godine u 18 časova  u čitaonici Biblioteke.

Otvaranje izložbe profesora Zorana Ilića je istog dana u 20 časova u Maloj galeriji u Jadranskoj ulici.

U knjizi se nalaze umetnikove opservacije i shvatanja duhovnog i umetničkog. Prikazuje autorovu ličnu borbu u potrazi za duhovnim i preispitivanjem istine.

Zoran Ilić, slikar-grafičar, rođen je u Jagodini 1960. godine. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Stjepana Filekija. Redovni je profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, ali je predavao i na Fakultetu umetnosti u Prištini (Kosovska Mitrovica),  a kasnije i  na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, pismo i tipografiju.

Vodio je radionice kaligrafije u Beogradu, Gračanici i Aleksincu, a demonstrirao kaligrafiju u više gradova po Srbiji, (Pljevljima, Kosovskoj Mitrovici, Subotici, Kragujevcu i Požarevcu). Izlagao je grupno i samostalno na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Učesnik je više slikarskih kolonija međunarodnog karaktera. Objavio je knjige „Kaligrafija“ (1995), „Ćirilska kaligrafija“ (2003), „Život u slovu“ i „Krik“ (2016) i „Krik mrlje“ (2021). Član je ULUPUDS–a.

Tags: No tags

Comments are closed.