Neda koriceIP_pages-to-jpg-0001

Monografija o Nedi Arnerić

 

 

Narodna biblioteka «Sveti Sava» organizuje predstavljanje monografije o Nedi Arnerić „Čarobna melanolija” autora Anite Panić u četvrtak,26 .maja 2022.godine u 19 časova u čitaonici Biblioteke-

Knjiga je izašla u okviru izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, opisuje Nedin karakter i u 8 poglavlja prikazuje život jedne glumice koja je prvu ulogu dobila sa samo 13 godina („San“ Puriše Đorđevića). U njoj su i svedočenja njenih kolega. Tokom karijere, duge skoro pola veka, odigrala je uloge u četrdest pozorišnih predstava i preko stotinu domaćih i stranih filmova. Njene uloge čine hronologiju jugoslovenskog filma, jer je Neda Arnerić poslednja glumačka heroina koja je uz Milenu Dravić, Dragana Nikolića, Batu Živojinovića i Ljubišu Samardžića, bila najveći simbol filmskog platna nekadašnje države.

Anita Panić, poznati televizijski autor, pisac i dokumentarsta, rođena je 1962. godine. Njeni filmovi dobijali su nagrade na mnogim međunarodnim festivalima. Sa 23 godine televizijskog iskustva, došla je na ideju da napiše knjigu o glumcu Petru Kralju sa kojim je poslovno sarađivala sredinom devedesetih godina, „Kralj“ (Službeni glasnik, 2013). Zatim je nastala i druga biografija „Milena Dravić ili ključ snova“ (Filmski centar Srbije, 2018), a zatim i treća o Nedi. Nedu Arnerić je dobro poznavala i bila upoznata sa njenim bogatim glumačkim stvaralaštvom.

Tags: No tags

Comments are closed.