Vojislav Veselinovic 02

Nagrada „Janko Veselinović“ Vojislavu Vesilinoviću

 

Vojislav Veselinović

Vojislav Veselinović dobitnik je ovogodišnje nagrade „Janko Veselinović“ koju Udruženje književnika Srbije dodeljuje za najbolji istorijski roman napisan na srpskom jeziku.

Žiri u sastavu dr Radovan Kalabić (predsednik) i članovi Snežana Janjić i Ljubomir Ćorolić, književnik, na sednici održanoj juče, 29. decembra 2020. godine, jednoglasno je odlučio da ovogodišnju nagradu „Janko Veselinović“ za najbolji istorijski roman napisan na srpskom jeziku ponese Vojislav Veselinović za dvotomno delo „Poslednji srpski despot Pavle Bakić“,saopštila je Narodna biblioteka“Sveti Sava“ u Arandjelovcu.

Aranđelovački književnik Vojislav Veselinović, rođen je 1950. godine u Novom Sadu. Živi i radi u Aranđelovcu i piše romane i pripovetke. Predsednik je aranđelovačkog Udruženja istraživača „Tragovi“.

Prvi roman, „Danas je novi dan, sutra je malo sutra“ objavio je 2005. godine. Prvu knjigu buduće trilogije o poslednjem srpskom despotu Pavlu Bakiću koji je živeo na Večacu, pod naslovom „Poslednji srpski despot Pavle Bakić – prva knjiga Pod krilom grada Venča“ objavio je 2012. godine, a drugi deo „Venčački konjanici“, 2018. godine. Očekuje se i završni deo o ovom zaboravljenom istorijskom junaku koji je    spasao Evropu od najezde Turaka, krajem 15. i početkom 16. veka.

 

Fotografija S.Marković i Narodna biblioteka „Sveti Sava“

Tags: No tags

Comments are closed.