NAGRADA FILIP VISNJIC

Nagrada „Odzivi Filipu Višnjiću“ za 2021.godinu Zlati Kocić

 

 

  • Zlata Kocić posle Milene Marković, druga je žena koja je laureat pesničke nagrade Zadužbinskog društva

 

Zlata Kocić

Zlata Kocić,pesnikunja iz Beograda dobitnik je nagrade „Odzivi Filipu Višnjiću“ za 2021. godinu, koju  tradicionalno  dodeljuje Zadužbinsko društvo „Prvi srpski ustanak“ iz Orašca za rodoljubivo pesništvo.

„Priznanje se dodeljuje „za topao, prefinjen i sugestivan lirski izraz savremenog rodoljublja, koje kosmičkom simbolikom i maternjom melodijom ovaploćuje mitske, folklorne i zavičajne slike, hvatajući oslonac i tvoreći uporište u duhovnoj i hrišćanskoj narodnoj tradiciji, po čemu je dostojna sledbenica slavnog uzora pesnika bune“stoji u Obrazloženju žirija .

Odluku o Nagradi koja se dodeljuje 26. put, doneo je    žiri u sastavu: akademik Matija Bećković (predsednik); članovi: akademik Milosav Tešić, Dragan Lakićević, Vladimir Jagličić i dr Ivan Zlatković.

Povodom Nagrade objavljena je zbirka pesama Zlate Kocić Slamke Sunčeve (Orašac, 2021, 136 str.). Pogovor knjizi napisao je Marko Paovica.

U skladu s epidemiološkom situacijom, odluke o održavanju književne akademije posvećene Zlati Kocić i njenoj najnovijoj knjizi, kao i o  svečanom uručenju Nagrade, naknadno će biti objavljene.

Zlata Kocić je rođena 1950. u Željevu, osmogodišnju školu završila u Svrljigu, gimnaziju u Knjaževcu. Diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za ruski jezik i književnost. Usavršavala se na studijskim boravcima u Rusiji. Bila je profesor u Drugoj beogradskoj gimnaziji, radila je u redakciji „Nolita“, bila u statusu slobodnog umetnika. Živi u Beogradu od 1969.

Od 1971. objavljuje poeziju, poetsku prozu, dramske poetske tekstove, studije o domaćoj i inostranoj poeziji i prozi, prevode s ruskog i na ruski jezik i priređene izbore poetskih tekstova.

                        Korice Slamke sunčeve

Pesničke knjige: Klopka za senku (1982), Oro oko grotla (1990), Rebro (1993), Gnezdo i kupola (1995), Vazdušne freske (1999), Lazareve lestve (2003, 2010), Melod na vodi (2008), Belo pule (2014), Biberče (2014), Grumen (2020), Galgal (2020).

Knjige izabranih pesama: Le piéton au large (Pešak na pučini, izbor, na srpskom i francuskom, 2014), Skala Sirina (Sirinova skala, izbor, na srpskom i ruskom, 2014), Harmon (izbor, povodom „Disove nagrade“, 2017).

Knjige poetske proze: Polog (1999), Čaura-aura-ura (2016), Prostori duše (2019).

Pesme su joj prevođene na ruski, engleski, francuski, nemački, bugarski, kineski, jermenski, poljski, beloruski, slovački, albanski jezik. O njenoj poeziji objavljena su tri zbornika kritičkih tekstova, sa bibliografijom.

Dobitnica je brojnih pesničkih nagrada, kao i Nacionalnog priznanja za doprinos srpskoj kulturi.

Kocić je posle Milene Marković, druga žena koja je laureat pesničke nagrade Zadužbinskog društva. Dosadašnji dobitnici Nagrade „Odzivi Filipu Višnjiću“ su: Tanasije Mladenović, Matija Bećković, Stevan Raičković, Miodrag Pavlović, Slobodan Pavićević, Ljubomir Simović, Milovan Danojlić, Slobodan Rakitić, Rajko Petrov Nogo, Dragan Kolundžija, Đorđe Nikolić, Dragomir Brajković, Dobrica Erić, Petar Pajić, Milosav Tešić, Đorđo Sladoje, Dragan Lakićević, Vladimir Jagličić, Ranko Jovović, već pomenuta Milena Marković, Đorđe Nešić, Krstivoje Ilić, Miroslav Maksimović, Dragan Hamović i Manojle Gavrilović…

(V.P./Ar PRESS)

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.