IVAN I ROMAN

O hajducima kraj izvora

Dr Ivan Zlatković pred Arandjelovčanima

 

  • U četvrtom romanu naslovljenom „I živ i mrtav“, objavljenom krajem 2020. godine, Zlatković piše o hajdučiji u periodu između dva svetska rata na prostoru Aranđelovca i okoline

 

Narodna biblioteka «Sveti Sava» u saradnji sa Smotrom umetnosti „Mermer i zvuci“  organizuje u četvrtak, 1. jula 2021. godine u 19 časova  na Maloj sceni u parku Bukovičke Banje predstavljanje novog romana  Ivana Zlatkovića „I živ i mrtav“.Poslednje Zlatkovićeva knjiga  izašla u okviru beogradske Izdavačke kuće „Laguna“krajem prošle godine.

U četvrtom romanu naslovljenom „I živ i mrtav“, objavljenom krajem 2020. godine, Zlatković piše o hajdučiji u periodu između dva svetska rata na prostoru Aranđelovca i okoline. Roman je nastao na osnovu temeljno proučenih izvora o stvarnim likovima i događajima, potkrepljenih citatima iz periodike, pisanim i vizuelnim svedočanstvima. Junaci romana su surovi odmetnici, razbojnici i hajduci, a roman prikazuje socijalnu i kulturnu sliku ondašnjeg društva,navodi se u obaveštenju Narodne bibliteke Sveti Sava u Arandjelovcu.

Književnik i posvećeni istraživač narodne književnosti dr Ivan Zlatković, rođen je 7. jula 1962. godine. Do sada je objavio koautorsku Antologiju narodnih pesama o Marku Kraljeviću sa Milanom Lukićem (1996), „Epska biografija Marka Kraljevića“ (2006), pesničku zbirku „Šuma“ (2007), romane „Povratak“ (2003), „Sintetičari“ (2010) i „Crno pile koje beži“ (2013), prilog tipologiji i indeksaciji likova u srpskoj narodnoj prozi „Likovi u šaljivim pripovetkama“ (Srpski genealoški centar, Beograd, 2017), o humoru u narodnim pričama „Ka poetici smeha“ (Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, Beograd, 2017) i antologiju narodnih bezobraznih priča „Čestoskok“ (Laguna, Beograd, 2016). Autor je brojnih tekstova, članaka, recenzija i stručnih radova. Živi i radi u Aranđelovcu.

 

(Ar PRESS)

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.