02

Obeležen Svetski dan obolelih od autizma

 

  • Na Svetski dan obolelih od autizma, pokažimo svi zajedno da smo bolji od svega što nas pritiska,kaže Mikica Petronijević,predsednik UG “Svici u mraku”

Drugi april,Svetski je dan obolelih od autizma obeležen je I u Arandjelovcu.Obeležavanje na Trgu slobode,u podne,  organizovalo je  UG “Svici u mraku”. Time se želelo  da se ukaže na probleme  obolelih od Autizma kojih nije mali broj.Obeležavanju ovog dana priključili su se brojni prijatelji I porodice obolelih od autizma.

Medju onima koji su se organizovano priključili obeležavanju  Svetskog dana obolelih od autizma bilo je I Planinarsko društvo “Bukulja” iz Arandjelovca.

-“Na Svetski dan obolelih od  autizma, pokažimo svi zajedno da smo bolji od svega što nas pritiska. Pokažimo da smo SVI jednaki bez obzira na razlike koje imamo.Bolji uslovi deca i osobe sa autizmom, kao i sva druga deca sa smetnjama u razvoju su jedni od najvažnijih prioriteta  našeg društva a mi smo ti koji treba, i moramo učiniti sve da se osećaju bezbedno i jednako! Učinimo sve da njihove živote učinimo bezbrižnim, jer to su naša večita deca..”,kaže Mikica Petronijević, glumac  I predsednik Udruženja gradjana “Svici u mraku”.

Još jednom je ukazano na brojne problem obolelih od autizma koje su  izraženi su kroz; nepostojanje strategije od strane državnih organa, evidencija tačnog broja dece i osoba sa Autizmom u Srbiji.Od velike važnosti je i rano  dijagnostikovanje autizma a odmah potom i sistemska podrška roditeljima.Ništa manje važno je I angažovanja svih relevantnih institucija kako bi se ostvarila istinska i realna inkluzija u društvo, od njihovog školovanja pa do prava na rad i zapošljavanje.

Jedna od ideja UG “Svici u mraku” je stvaranje mini zajednica obolelih od Autizma u Venčanima kod Arandjelovca gde bi se obezbedilo i organizovalo njihovo stanovanje uz neophodnu stručnu  podršku.

                                             Venčane

Novčane uplate Uduženju Svici u mraku mogu se obaviti na sledeće račune;
Udruženje Svici u mraku
Venčane BB.34306 Venčane, Arandjelovac
330-0000004020996-21
Kredit Agricol

Za uplate iz inostranstva:
Primalac:
SVICI U MRAKU
VENČANE BB.
Aranđelovac
REPUBLIKA SRBIJA
IBAN: RS35330007080000398793
SVIFT-MEMBARS22

Unapred zahvalan!
Predsednik ug.Svici u mraku
glumac Mikica Petronijević
Kontakt tel:061/3255553

 

(Ar PRESS)

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.