Vukosavci zimi 02

Od opanka do generalskog čina i Šekspira

 

 

 

 

U Vukosavcima se rodile ili iz njega vuku korene ličnosti koji su ušle u istoriju

 

  • Vukosavaci,selo na tromedji izmedju Bukulje,Venčaca i Rudnika ima  bogatiju  prošlost nego što joj je budućnost smeši !

Od prvih doseljavanja na ove prostore pre više od dva ipo  veka svako mesto  piše za sebe svoju  istoriju.Nju stvaraju ljudi i dogadjaji.Hroničari su tu da zabeleže da se nešto ne zaboravi.

Svoju istoriju imaju I Vukosavaci,selo na tromedji  izmedju Bukulje,Venčaca i Rudnika.Može se slobodno reči da je ima  bogatiju prošlost  nego što joj je budućnost smeši.Čudno ali istinito.

Dok su udarani temelji današnjeg Arandjelovca u njemu  je već bio,kakav-takav  život.U Vukosavce ili kako neki kažu Vukasovci ,u kojima je još 1868. godine otvorena  Osnovna  škola, kao djak , od 1871. do 1873. godine išao je i znameniti književnik Svetolik Ranković. Na to svedoči i tabla koju su meštani postavili  2008.godine.Do pre neku godinu ovde je bilo istureno odelenje Osnovne škole „Miloš Obrenović“iz Arandjelovca .Danas je škola zatvorena a ono malo djaka ide u arandjelovačke osnovne I srednje škole….

                              Zvonik u centru sela(levo),Motiv iz Vukosavaca zimi(desno gore),Ploča na školi u Vukosavcima,obeležje Ljubi Vuloviću u Solunu(desno dole)

Preko Bukulje I Arandjelovca,u Beograd I svet  otišlo je više Vukosavčana  koji su kasnije ušli u istoriju. Od popisa do popisa, stanovnika je sve manje.Rode se tu I odu u svet.Neki se ne vrate nikad a neki na večni počinak.

Karadjordje Petrović podigao je ustanak u Orašcu a ni Takovo,preko Rudnika gde je Miloš Obrenović podigao  drugi ustanak  nije daleko.

Da li su Vukosovčani više Obrenovićevci ili Karadjordjevićevci?Siguran odgovor na ovo pitanje  niko Vam ne može dati jer su trag ostavili i kod jednih i kod drugih.

Vojnički poziv oduvek je privlačio Srbe,kroz istoriju.Tako i one čiji su koreni u Vukosavcima.Služlo se zemlji,bila ona kraljevina Srbija , Kraljevina Jugoslavija ili kasnije u socijalističkoj Jugoslaviji.

I oficiri su se ovde radjali.Medju njima bilo je I više onih koji su leteli više od ptica-pilota ali i artiljeraca.

Najviši čin imao je Radisav Stanojlović (1875-1930) .Imao je čin  generala  a od 1923 do pogibije 1930 godine ,kod Maribora,pod sumnjivim okolnostima  bio je komandant avijacije Kraljevine Jugoslavije…

Oficir je bio I njegov sin Djordje Stanojlović(1904.-1941.),rodjen u Beogradu .Djordje je završio vojnu akademiju I Višu vojnu akademiju kao pripremnu Generalštabnu školu.U vazduhoplovstvu je završio obuku za letača izvidjača.Bio je na dužnosti u Generalštabu.

Poginuo je 16.aprila 1941,godine prilikom  preleta za Grčku,u Kaproniju u posadi  sa Sinobadom.Tom prilikom poginula je I njegova žena koja se nalazila u letelici ali I poznati istoričar,kao putnik ,Vladimir  Ćorović,zabeležili su hroničari.

Pred Drugi svetski rat avionom Kraljevine Jugoslavije  pilotirao   je još jedan Vukosavčanin,Života Bošković.Imao je čin poručnika.Tokom  Drugog svetskog rata pilotirao je za engleski RAF I izašao sa činom kapetana.

Kasnije,posle rata , u Keniji,u Africi, imao je svoju avio kompaniju obavljajući razne čarter letove.I danas ,Životina  nekadašnja avio kompanija iako je promenila vlasnika  nije promenila ime I danas   se zove Z.Boskovic Air Charters Ltd.

                          Radisav Stanojlović,Života Bošković i Dušan Mihailović(s leva na desno)

Bilo je i pilota u pokušaju.Poslednji put  neba vinuo se Milorad Stanišić. Radni  vek okončao je  kao navigator,u Zadru, pred raspad SFRJ  I sa činom majora…

Oficirski čin iz Vukosavaca  imao je i artiljerijski major Ljubomir Ljuba Vulović(1876-1917).Zaverenik,član „Crne ruke“,osudjen i streljan u poznatom „Solunskom procesu“1917. godine.Rehabilitovan 1953.godine.Njegovi zemni ostaci počivaju u Solunskoj grobnici,na Zejtinliku,  pod brojem  NN 5028 …

Iako je još 2014. godine kao  tadašni minister za boračka I socijalna pitanja  a danas minister unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin  najavio prenos zemnih ostataka rehabilitovanih “crnorukaca” Dragutina Dimitrijevića  Apisa,Ljube Vulovića I Rada Malobabića  iz Soluna u Srbiju to se do danas nije dogodilo…

Medju nekoliko desetina rodjenih Vukosavčana koji su završili više škole I fakultete I napravilo uspešne karijere u poslu kome su se kasnije bavili:ekonomisti,pravnici,advokati,inženjeri   još jedno ime posebno se ističe -Dušan Mihailović.

Dušan Mihailović ili Bata Duša, kako su ga zvali, rodjen je 1932. godine u Vukosavcima a umro u Beogradu 6.januara 2001.godine.Bio je televizijski I pozorišni reditelj,pisac,teatrolog I pedagog.Diplomirao je režiju na Akademiji za pozorište,film,radio I televiziju u Beogradu 1957. godine u klasi profesora Jovana Kulundžića.Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu.Bio je predsednik I potpredsednik Šekspirovog društva nekadašnje Jugoslavije I jedan od osnivača Smotre jugoslovenske umetnosti “Mermer I zvuci”…

 

Fotografije ;Miodrag Petrović,private arhive I Wikipedija

Ovaj tekst sufinansiran je kao Projekat za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja Opštine Arandjelovac za 2021.godinu.

Stavovi izneti  u podržanom medijskom projektu  nužno ne  izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preuzimanje teksta  ili njegovog dela bez saglasnosti autora nije dozvoljeno…

 

Miodrag Petrović

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.