Фото Марица Живановић Пољо 1

Opština Rekovac o istraživanju litijuma

 

 

 

U Rekovcu,za  četvrtak 4. novembar 2021.godine , sa početkom u 9 časova zakazana je  sednica SO Rekovac na kojoj će jedna od tačaka dnevnog reda biti I predlog da se izvrši dopuna i izmena Prostornog plana opštine Rekovac i na taj način zaustave i spreče sva buduća istraživanja i eventualna eksploatacija litijuma, bora i prateće asocijacije minerala na teritoriji opštine Rekovac.

Ovako značajno pitanje,kao osma tačka pred odbornicima skupštine našlo se posle peticije gradjana I  inicijative Grupe gradjana  „Neko brine za Levač“I privrednika ove opštine.

U zahtevu za održavanje sednice SO Rekovac privrednici traže da se” kod Ministarstva rudarstva I energetike pokrene inicijativa da sa istraživanjem rudnih sirovina na teritirriji ove opštine prestane do završetka postupka  izmene prostornog plana” a od stručnih službi opštine traže da “odbornike I gradjane jednom u 15 dana obaveštavaju o stavu ministarstva u selima rekovačke opštine I to naročiti posle pojave nepoznatih lica  koja vrše nekakva istraživanja čime dodatno uznemiavaju gradjane”.

Prvo istraživanje litijuma na teritoriji Rekovca odobreno još 2017. godine, ali su Rekovčani za to saznali tek ove godine. Došlo je  do pobune koja je kulminirala organizovanjem protesta 3. septembra, a 23. oktobra žitelji Dragova sprečili su pristup zemljištu za nenajavljeno rudarsko istraživanje …

 

Naslovna fotografija :Milica Živanović Poljo

 (Ar PRESS)

Tags: No tags

Comments are closed.