DSC07233 00

Pepelnica jabuke – Podosphaera leucotricha

 

  • Obolelo mlado lišće gubi zelenu boju i uvija se ka licu. Simptomi na plodovima su najslabije uočljivi, jer se formira mrežasta prevlaka koja nije hrapava.
Pepelnicu jabuke je lako prepoznati

Bolest napada sve zelene delove jabuke, a posebno mlade letoraste, lišće i cvetove, a samo retko na plodu. Gljiva u potpunosti prekriva zaraženo tkivo koje izgleda kao da je posuto pepelom, odakle i naziv pepelnica.
Najuočljiviji simptomi su takozvani „beli mladari“, koji se razvijaju iz zaraženih pupoljaka. Oni pored sivobele boje takođe zaostaju u razvoju i na njima se lišće uvija i suši. Kod zaraženih cvetnih pupoljaka razvijaju se sitni deformisani cvetovi koji ostaju zatvoreni i suše se.
Obolelo mlado lišće gubi zelenu boju i uvija se ka licu. Simptomi na plodovima su najslabije uočljivi, jer se formira mrežasta prevlaka koja nije hrapava.

Pepelnica jabuke prezimljava najčešće u zaraženim lastarima i  pupoljcima i mladarima. Kako se cvetni pupoljci prvi otvaraju bolest prvo njih napada, a lišće je najosetljivije nekoliko dana posle otvaranja.
Kritična faza za infekciju je intenzivan porast lista i mladara, od cvetanja pa do plodova veličine oraha. Zaraza se širi vetrom. Preventivna mera je uklanjanje i uništavanje belih mladara pri rezidbi. Zatim redovi zasada treba da budu okrenuti u pravcu duvanja dominantnih vetrova.
Od hemijskih mera borbe, koriste se preparati na bazi Sumpora (Cosavet 80-Df), Penkonazola (Topas 100 , Token 100 EC), Dinokapa (Karathane gols 350 EC), kresoksim-metila (Stroby DF, Asena,Lunar), Fluopiram + Tebukonazol (Luna expiriance)…..

 

                                                                                   Marija Milenković ,Master inž. poljoprivrede

PSSS Beograd

Tags: No tags

Comments are closed.