Prof dr Ninoslav Nikicevic

Počeo „Oplenac fest“

 

  • Pred stručne komisije,danas i sutra biće izneto oko 200 uzoraka vina i rakija

Tradicionalno,17.Medjunarodno ocenjivanje vina i rakija „Oplenac fest“ u Topoli počelo je danas u Kraljevom podrumu.Pred stručne komisije,danas i sutra biće izneto oko 200 uzoraka vina i rakija.

Danas je radila komisija za rakije u sastavu Prof.dr Ninoslav  Nikićević,Prof.dr Vele Tešević i Ljubiša Stanković,sekretar komisije.Drugog dana „Oplenac festa“,sutra, komisija na čijem čelu će biti Prof dr Slobodan Jović ocenjivaće vina.

Po rečima Saše Tomića,sekretara Udruženja vinogradara i vinara Opštine Topola do početka „Oplenac festa“ prispelo je 180 uzoraka a nada se da će do kraja biti gotovo 200!

-Ove godine,zog korone, uzorci su samo iz Srbije.Komisije će biti teško da medju odličnima izabere najbolju  rakiju i vino,kaže Tomić.

Profesor dr Ninoslav Nikićević od početka je na čelu komisije za ocenjivanje jakih alhohočlnih piča.

-Da bi se izabrala najbolja rakija treba znati tehnologiju njene proizvodnje i u njoj trađiti „dlaku u jajetu“.Što je manje dlaka ocena će biti viša,kaže dr Nikićević.

Po njegovoj oceni pred komisiju ,iz godine u godinu iznose se sve bolje rakije.

-Teško je veliki broj uzoraka oceniti za jedan dan.Da bi se svakom uzorku posvetila  pažnja trena vreme. U Evropskoj uniji,pred komisije  dnevno se iznosi 45 uzoraka za ocenjivanje,ističe Nikićević.

Prema programu Oplenačke berbe dodela priznanja proizvodjačima  najbolje ocenjenih  vina i rakija planirala je za subotu,09.oktobra  ,u 13 časova na centralnoj bini ,u Karadjordjevom gradu a ako bude nevreme ,u nedelju, u isto vreme.

 

(Ar PRESS)

Tags: No tags

Comments are closed.