VK 07

Poezija narodnog života

Nova knjiga Vladete Kolarevića“Djavolji ujam“

 

Nova knjiga Vladete Kolarevića

U izdanju Udruženja gradjana Baština i budućnost-Arandjelovac 1859“ iz štampe je izašla nova knjiga Vladete Kolarevića „Djavolji ujam“.To je 13 knjiga ovog književnog stvaraoca iz Brezovca.

„U duhu pesničke poetike Vladete Kolarevića nastaje još jedna knjiga folklornih zapisa s naslovom Djavolji ujam.Tekstove karakteriše autentičnost kazivanja,ali i svojevrsna poetska dimenzija,koja s očituje kroz jezičko,stilsko,semantičko oblikovanje zapisa,ili kroz ironijsko(ili samoironijsko)poimanje sveta,njegovog vekovnog postojanja,duhovne i materijalne baštine srpskog naroda…

…Sakupljač narodnog sećanja Vladeta Kolarević je knjigom Djavolji ujam pružio izuzetan doprinos u očuvanju gradje o narodnom životu centralne Šumadije.Ovaj znameniti kulturni pregalac je prvenstveno pesnik koji živi rečju svoga zavičaja,Djavolji ujam je zbornik tekstova od nedvojbenog značaja za savremenu folklorističku nauku,ali i čitanka i blagočitljivo štivo za svakog poklonika kulture i poezije narodnog života“,napisao je izmedju ostalog  u pogovoru ove knjige dr Ivan Zlatković.

Beleške iz navodnog života,kako je podnaslov ove knjige, zabeležene su izmedju 1976. i 1983. godine.To je svojevrsna beleška o ljudima koji su živele oko Venčaca ali i šire i dogadjajima koji su obeležili,svaki na svoj način  jedno vreme.Time je njena vrednost veća i vredno ju je pročitati.

 

(Ar PRESS)

Tags: No tags

Comments are closed.