DSC08176 0

   Poljoprivredni radovi u ratarskoj proizvodnji tokom zimskog perioda

                       

     

  • Ovo je idealan period da pregledate proizvode, koji su uskladišteni, bilo da je za sopstvene potrebe ili za prodaju. Ovo su i meseci kada ćete imati vremena da poradite i na svom stručnom usavršavanju

 

Već uveliko gazimo najhladnije  i najzimskije mesece  u godini koji bi mnogi prespavali, što zbog hladnoće, što kako bi odmorili od svih poslova. Reklo bi se da u ovakvim vremenskim uslovima u poljoprivredi nema posla, ali nije tako. Vredni ljudi na selima i u prigradskim naseljima to najbolje znaju!

Ukoliko vremenske prilike i vlažnost zemlje dozvoljavaju, rasturaju se stajnjak i mineralna đubriva i oru se njive koje nisu uzorane u jesen. Na delovima zemlje gde se pojavi ledena pokorica potrebno ju je razbiti, a ako naiđu topliji dani i zemlja se napuni vodom, potrebno je isušiti je, pravljenjem brazdi ili jaraka. Takođe, sad je najbolji period za pravljenje planova proizvodnje, ali i za nabavku potrebnih materijala za sadnju: alata, semena, đubriva, sredstva za zaštitu bilja i dr.

Takođe, ovo je idealan period da pregledate proizvode, koji su uskladišteni, bilo da je za sopstvene potrebe ili za prodaju. Ovo je mesec kada ćete imati vremena da poradite i na svom stručnom usavršavanju, a ako imate prilike da posetite i neki seminar , predavanje koje se odnosi na poljoprivredu.

U plastenicima se vrše pripreme za vegetativnu sezonu – sređuju se mehanizacija i alati, prave se planovi proizvodnje, nabavljaju se đubrivo, sredstva za zaštitu bilja i sadnice. Ukoliko nema snega i zemlja nije smrznuta, beru se praziluk, kelj i ren. Takođe, možete da pregledate uskladišteno povrće.

Vrtovi

Hladni januarski dani su najbolji za đubrenje stajnjakom i mineralnim đubrivima i prebacivanje komposta. Obavezno proveriti u kakvom su stanju ruže i da li su dovoljno zaštićene. Ukrasno grmlje i četinare je potrebno osloboditi od snega protresanjem. Ostatak radova se svodi na pripreme za vegetativnu sezonu, popravku i nabavku alata i mehanizacije, kupovinu đubriva, zaštita za biljke i sadnica. Svakako, jedan od najlepših zadataka sad, kad je sve očišćeno od suvog lišća i korova, kad su zamenjene oštećene saksije i žardinjere, jeste planiranje izgleda vrta!

 

                                                                     Violeta Veličković dipl.ing.

PSSS Beograd

Tags: No tags

Comments are closed.