SAT 06

Poslednja promena vremena?

 


U nedelju 28. marta, tačnije u noći subotu na nedelju, počeće letnje  računanje vremena u 2021. godini, pomeranjem skazaljke na satu  za jedan čas unapred – vreme u 2:00 računa se kao 3:00 sata,saopštila je Direkcija za mere I dragocene metale.

Praksa je da se svakog poslednjeg vikenda u martu    pomera sat i prelazi na letnje  računanje vremena, a ovo pitanje je regulisano zakonom u većini evropskih zemalja pa  i u Srbiji.

Danas na svetu od 192 države 110 koristi takozvano letnje računanje vremena. Ne koristi se u Japanu, Kini, južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta gde ova mera nikad nije uspela. U većem delu sveta ovaj dogovor se smatra zgodnim načinom da se u letnjim mesecima dnevna svetlost duže zadrži.

Evropski parlament je 4. marta 2019 . godine izglasao da se ukida pomeranje sata od 2021. godine, pa će tako sve zemlje članice EU morati da odaberu letnje ili zimsko računanje vremena. Da li će ovo biti I poslednja  promena vremena ostaje da se vidi jer se članice EU još nisu usaglasile oko toga.

Srbija je letnje računanje vremena počela da koristi 27. marta 1983.godine.

(Ar PRESS)

Tags: No tags

Comments are closed.