Porodica Karadjordjevic u Orascu 03

Princ Filip u Orašcu i na Oplencu

  • „Iskoristili smo lepo vreme ovog vikenda i uživali u Orašcu, mestu nastanka slobodne Srbije i simbolu pokretačke snage za jedan od najznačajnijih događaja u istoriji srpskog naroda – Prvi srpski ustanak“ napisao je princ Filip

Princ Filip Karađorđević je vikend za nama proveo u srcu Šumadije. Zajedno sa sinom princom Stefanom i suprugom princezom Danicom subotu je proveo na Oplencu. Toga dana navršilo se 28 godina od upokojenja njegove bake, kraljice Aleksandre, poslednje Jugoslovenske Kraljice i supruge Kralja Petra II. Princ Filip je u kraljevskom mauzoleju Crkve Svetog Đorđa zapalio sveće nad grobom svoje bake,saopštila je Služba za saradnju sa medijima.

Porodica Karadjordjević na Oplencu

„Moj sin, moja supruga i ja, poklonili smo se danas njenim senima u kraljevskom mauzoleju Crkve Svetog Đorđa na Oplencu“ napisao je princ Filip na svom zvaničnom tviter nalogu.

Porodica Karadjordjević u Marićevića jaruzi

Dan kasnije, princ Filip je na društvenim mrežama podelio i fotografije iz Orašca:

„Iskoristili smo lepo vreme ovog vikenda i uživali u Orašcu, mestu nastanka slobodne Srbije i simbolu pokretačke snage za jedan od najznačajnijih događaja u istoriji srpskog naroda – Prvi srpski ustanak“ napisao je princ Filip. On je uz nekoliko fotografija i pokušao svojim pratiocima na društvenim mrežama da objasni značaj Orašca za naš identitet i našu tradiciju.

 

Ispred Spomen škole u Orašcu

„U znak sećanja na događaje vezane za izbijanje Prvog srpskog ustanka, u Orašcu je podignuta crkva Vaznesenja Gospodnjeg između 1868. i 1870, spomen-škola sagrađena 1932; muzej Prvog srpskog ustanka…Uživali smo u razgledanju stalne postavke Muzeja u Orašcu. Muzejska postavka prikazuje Srbiju pred ustanak, početak ustanka i zbor u Orašcu, našeg pretka Karađorđa Petrovića, velike bitke ustanka, organizaciju vojske, organizaciju vlasti u Srbiji 1804-1813, prosvetu i školstvo ustaničke Srbije…Pre početka Prvog balkanskog rata, Orašac je posetio moj čukundeda Kralj Petar I i tada je obećao izgradnju sadašnje spomen-škole. Odbor za njenu izgradnju formiran je 1923. po nalogu kralja Aleksandra I. Osvećenje temelja izvršeno je 1927. a radovi su okončani 1932.  Spomen–škola je osvećena 15. februara 1933. godine. Povodom dvestagodišnjice od podizanja Prvog srpskog ustanka, opština Aranđelovac podigla je spomenik Karađorđu u belom venčačkom mermeru, visine 3.40 m, rad vajara Drinke Radovanović. Spomenik je postavljen ispred spomen škole“ napisao je princ Filip.

 

Tags: No tags

Comments are closed.