Jovana Prekovic 2001

Punim gasom u Japan

Jovana Preković,državna reprezentativka u karateu za portal “Ar PRESS”

 

-Karate je prvi put na OI i jako sam srecna sto sam uspela posle 26 turnira da osvojim svoju kvotu i budem medju prvim takmicarima kvalifikovanim za OI,kaže za portal Ar PRESS Jovana Preković.Zbog postignutih rezultata Jovana je proglašena i za najbolju sportistkinju Opštine Arandjelovac za 2020.godinu

 

Na  32.letnjim Olimpijskim igrama koji će se održati u Tokiju, glavnom gradu Japana,od 23.jula do 8.avgusta ove godine medju sportistima koji će braniti boje Srbije biće I karatistkinja “Knjaza Miloša”iz Arandjelovca  Jovana Preković.Bio je to povod za razgovor za portal Ar PRESS.

Ar PRESS:- Izborili ste vizu za Japan.Koliko je bilo teštko obezbediti je  na Premijer ligi u Portugaliji s obzirom na jednogodišnji prekid takmičenja zbog korone?

Roksanda Atanasov i Jovana Preković

Jovana PREKOVIĆ;-  Kod mene je bila takva situacija da nismo prekidali ništa, moji treneri Roksanda i Dragan Atanasov su uspeli pored cele ove neobične situacije da organizuju kontrolne mečeve u Arandjelovcu  i dovedu ljude iz razlicitih delova sveta. Ja sam zahvaljujići tome i celoj pripremi svih ovih godina uspela da održim svoju formu i fokus  i spremna odem u Portugal.

Ar PRESS:- Godinu dana bez većih takmičenja.Kako ste vežbali i održali se u kondiciji?

Jovana PREKOVIĆ;-   Imala sam sve uslove za treninranjem i u toku korone, tako da se kod mene situacija nije mnogo promenila, naravno nedostajala mi je moja sala, ali uspeli smo da improvizujemo i napravimo sve što je potrebno za trening i za odrzavanje fokusа.

Ar PRESS:- Do početka Olimpijskih igara u Japanu ostalo je mesec  I po.Šta za Vas znači nastup na OI?

Jovana PREKOVIĆ;-   Karate je prvi put na OI i jako sam srećna sto sam uspela posle 26      turnira da osvojim svoju kvotu i budem medju prvim takmičarima kvalifikovanim za OI.  I tako sam pocela da pišem istoriju srpskog, ali I svetskog karatea.

Ar PRESS:-Da li će biti nekih takmičenja do odlaska u Japan ili će biti samo treninzi?

Jovana PREKOVIĆ;-   Potrudićemo se da organizujemo kontrolno takmicenje pocetkom jula, sa treninzima se ne staje.

Ar PRESS:-Koliko u Ministarstvu odbrane imaju razumevanja za Vaše sportske obaveze i kako to uskladjujete?

Jovana PREKOVIĆ;-   2019. godine Ministarstvo odbrane je osnovalo Sportsku jedinicu Vojne akademije, u čijem se sastavu nalaze vrhunski sportisti. Nas zadatak je pre svega da časno i dostojanstveno branimo boje Srbije na svim takmicenjima i predstavimo našu zemlju najbolje sto možemo. Naravno, pored toga uključeni smo u sportske sekcije, gde radimo sa kadetima i pomezemo im da napreduju  u psihofizickom smislu.  Imamo mogućnost korišćenja svih resursa Vojne akademije i mozemo da se na visokom nivou pripremamo za takmičenja. Ceo sistem je napravljen da bi vrhunski sportisti mogli da rade svoje zadatke, Ministarstvo odbrane  je naša snaga za napredak i kod mene se to baš osetilo. Drago mi je sto sam deo jedne takve priče.

Ar PRESS:-Da li će te i posle OI nastaviti sa takmičenjima ili se posvetiti nečem drugom u oblasti sporta npr. trenerskom radu?

Jovana PREKOVIĆ;-    Nastavljam dalje, u novembru me ocekuje svetsko prvenstvo u Dubaiu i tamo cu braniti titulu svetskog prvaka. Jako sam motivisana da celu godinu uradim kako treba, da dam sve od sebe I osvojim sve sto budem mogla, a nakon toga ću se okrenuti fakultetu I trenerskom poslu.

Fotografije privatna arhiva

Razgovarao Miodrag Petrović

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.