DSC09132 00

Radovi na strništu posle žetve

 

 

  • Treba imati u vidu da bez navodnjavanja nema postrne proizvodnje povrća, jer sve vrste zahtevaju znatne i stalne količine vode u toku svoje vegetacije

 

Posle žetve strnih žita preporuka je zaoravanje strništa kao način obrade zemljišta za naredni usev, a kod nas obično kukuruz. Na strništu se može obaviti i postrna setva.

Kada je u pitanju zaoravanje strništa treba imati u vidu da ono predstavlja pripremu za dalje obrađivanje zemljišta, ali da se sprovođenjem samo ove mere ne obezbeđuje stanje zemljišta koje najbolje odgovara gajenju biljaka. Ovo oranje obavlja se neposredno posle žetve strnih žita, a ima za cilj:

– prikupljanje većih količina vlage i čuvanje vlage u zemljištu;

– unošenje preostalih biljnih delova posle žetve;

-rastresanje i provetravanje zemljišta i aktiviranje rada mikroorganizama;

– uništavanje korova i štetočina.

Kako bi se intenzivirala poljoprivredna proizvodnja preporuka je da se posle žetve obavi postrna setva. U postrnoj setvi mogu se gajiti razne poljoprivredne kulture i to za različite namene:  postrne kulture za  za zrno, za zelenu masu, povrće kao postrne kulture;

Proizvodnja određenih količina zelene mase postrno može se ostvariti gotovo svake godine. Uz navodnjavanje postižu se vrlo značajni prinosi zelene mase koja može poslužiti za ishranu stoke u zelenom stanju, pripremljena kao silaža, seno, dehidrirana stočna hrana, brašno. Ova hrana je vrlo dobre hranljive vrednosti i kvaliteta, cena po jedinici mase je niža. Za zelenu masu postrno se mogu gajiti kukuruz, suncokret, soja, sirak, uljana repica, stočni kelj, perko i druge.  Ove kulture se mogu uspešno gajiti i bez navodnjavanja ako se odaberu odgovarajuće površine, potrebna agrotehnika, sorte i hibridi, te izvrši setva pravovremeno.

Treba imati u vidu da bez navodnjavanja nema postrne proizvodnje povrća, jer sve vrste zahtevaju znatne i stalne količine vode u toku svoje vegetacije.

Đubrenjem stajnjakom, odnosno unošenjem organske materije, bakterije se ubrzano razmnožavaju. Ove promene u zemljištu imaju veliki uticaj na useve, pa se zato krečni maretijal i ne rastura dok se usev ne skloni.

Pre zaoravanja treba rasturiti stajnjak i izvršiti kalcifikaciju parcele ako je to potrebno, pa zatim pristupiti oranju strnjišta.

 

                                                                        Violeta Veličković dipl.ing.

PSSS Beograd

Tags: No tags

Comments are closed.