DSC09200

Radovi u ratarstvu i povrtarstvu u julu mesecu

 

  • Po završetku žetve dobro je uzeti uzorke zemljišta za hemijsku analizu i to je prvi i izuzetno važan posao u okviru priprema za jesenju setvu.

Odmah posle žetve zemljište se priprema za setvu drugog useva. Ako se gajenje drugog useva ne planira, strnište se plitko uzore. Odmah, dok je kombajn još na njivi. To je bitno radi čuvanja dragocene vlage, razgradnje žetvenih ostataka, nicanja i uništavanja korova. I važno upozorenje ratarima – ne spaljujte slamu i druge ostatke na strništu! To mnogi čine, a to je višestruko štetno i zakonom zabranjeno. Tamo gdje ima uslova za navodnjavanje ekonomično je sejati postrne useve kraće vegetacije za zrno, silažu i zelenišno đubrenje. Tu se misli na kukuruz grupe zrenja 100, sirak, suncokret, soju, heljdu, stočnu repu…

Po završetku žetve dobro je uzeti uzorke zemljišta za hemijsku analizu i to je prvi i izuzetno važan posao u okviru priprema za jesenju setvu.

U julu se nastavljaju radovu u bašti, a prva polovina ovog meseca idealna je za rasađivanje kasnih kupusnjača, kao što su kelj, karfiol, keleraba i kupus. Sada je idealno vreme za berbu paradajza, paprike, krastavca, počinje vađenje krompira, ali počinje i setva, odnosno sadnja onog povrća koje za berbu pristiže u jesen.

Pripremite zemljište za setvu / sadnju

Sa zemljišta na kojima će se obaviti sadnja ili setva, pobrani su prethodni usevi, među kojima se najčešće nalaze boranija, zelena salata, luk srebrnjak, spanać i grašak. Pre sadnje / setve novih useva, trebalo bi poorati zamljište i to neposredno po skidanju preduseva, do 20 centimetara dubine.

Rasad kupusnjača mora da ima minimalno pet do šest razvijenih listova

Đubrenje većine kupusnjača, izuzev kelerabe, kreće se od 100 do 120 kilograma azota, 120 do 150 kilograma fosfora i 100 do 120 kilograma kalijuma po hektaru. U ovom periodu rasađivanja, rasad mora da ima minimalno pet do šest razvijenih listova i da je potpuno zdrav. U zavisnosti od sorte kupusnjača, povrće se sadi na rastojanju 60 do 70 santimetara i to red od reda. Kasno stasnije sorte su bujnije i zahtevaju više prostora za razvoj.

Čim se završi sa sadnjom, kreće obavezno zalivanje, jer jul zna da bude veoma sušan mesec. Neposredno po ukorenjivanju, trebalo bi početi sa ubrzavanjem početnog razvoja biljaka, a to se radi prihranjivanjem azotnim đubrivima (30 kg/ha do 40 kg/ha). Ukoliko ste izostavili zaštitu od korova, trebalo bi obaviti jedno do dva kultiviranja ili okopavanja biljaka. Ukoliko se pojave i lisne vaši, tretirajte ih primenom raznih insekticida, ali isključivo po uputstvu.

Jul je mesec kada paprika postiže snažan razvoj i tada se beru prvi plodovi. U ovom period najveću pažnju poklonite zalivanju paprike, a da bi ona napredovala, trebalo bi da je zalivate sa  25 mm do 30 mm vode po mestru kvadratnom. Posle berbe obavezno je prihranjivanje nekim od tečnih đubriva (folijarno prihranjivanje).  Takođe, bitna je i zaštita od lisnih vaši, jer ova štetočina može da umanji rast i razviće biljke. Bolesti koje hvataju paprika u ovom peridu, ako se ne tretira kako treba, su  pepelnica i plamenjača.

Sazrevaju prvi plodovi paradajza

Sada već i na otvorenim površinama prvi plodovi paradajza sazrevaju. Idealno je i obavezno vreme za zakidanje zaperaka, jer je u toku vegetacija. Sortama koje se gaje uz „tačke“ stalno je potrebno pričvršćivanje, vezivanje, radi nesmetanog rasta. Tokom ovog meseca  potrebna je preventiva hemijska zaštita protiv plamenjače.

Kornišoni se seju gušće, a količina semena zavisi od gustoće setve i iznosi 2-4 kg/ha. Ako se proizvodi rani krastavac, setva se obavlja u toplim plastenicima 30-40 dana pre sadnje na stalno mesto.

Boraniju posejati najkasnije do polovine jula

Ovo povrće, kao naknadni postrni usev, najkasnije se seje do polovine jula. Obično je setva na mestu ranog kupusa, graška, luka srebrenjaka ili salate. Boranija, da bi uspela, seje se na rastojanju od 40 cm do 60 cm između redova, a u redu od četiri do sedam centimetara, zrno od zrna. Trebalo bi je zalivati neposredno posle setve, radi što bržeg i ujednačenijeg nicanja. Navodnjavanje nakon nicanja treba nastaviti svakih desetak dana.

Cveklu sejati na dubini od 2 do 4 cm

Neposredno posle priprema zemljišta iza strnih žita, graška, boranije, salate ili luka, seje se cvekla. Setva je na rastojanju od 40 cm do 50 cm red od reda ili u trakama na 20 cm do 25 cm red od reda, a rastojanje između traka je 50 cm do 60 cm. Dubina setve je dva do četiri centimetra.

 

                                                                                    Violeta Veličković

 PSSS Beograd

Tags: No tags

Comments are closed.