NB SS

Sava Damjanov pred Arandjelovčanima

 

 

Narodna biblioteka „Sveti Sava“ organizuje predstavljanje izabrane proze i stvaralačkog opusa Save Damjanova, pisca, književnog istoričara, esejiste i univerzitetskog profesora.

Promocija knjiga profesora emeritusa Save Damjanova i njegovog stvaralaštva je u sredu, 11. maja 2022. godine u 19 časova, u čitaonici Biblioteke,saopštila je Narodna biblioteka „Sveti Sava“.

Izabrana proza Save Damjanova objavljena je u okviru Izdavačke kuće „Agora“ i sadrži četiri knjige – „Istraživanje savršenstva“ (njegov prvi roman iz 1983), „Kolači, obmane, nonsensi“ (priče, 1989), „Remek-delca“ (priče, 2005) i „Istorija kao apokrif“ (roman-lakrdija ovog dokazanog likovnog provokatora u kojem ne ostaje dužan lažnim moralnim vrednostima, nedodirljivim temama i različitim hijerarhijama).

Sava Damjanov rođen je u Novom Sadu (1956). Profesor je Istorije srpske književnosti i Kreativnog pisanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Priređivao je za štampu dela srpskih pisaca 18, 19. i 20. veka, uređivao je mnoge časopise, biblioteke i antologije (jedan je od urednika edicije Matice srpske „Deset vekova srpske književnosti“). Objavio je dvadesetak knjiga za trideset godina rada – romane, odabrane eseje, književno-istorijske oglede, eseje, kritike. Knjige su mu prevođene na mnoge jezike i dobitnik je brojnih nagrada. Njegova proza je kompleksna, a naučni radovi percipiraju se kao književni, a ne kao teorijski tekstovi.

Tags: No tags

Comments are closed.