SAVET DANA:Uticaj prolecnih mrazeva i snega na procvetalo voce

 

MLADENOVAC,(27.03.)-Prolece je ove zime bilo cest gost, cineci da vegetacija krene ranije nego što je uobicajeno. Na samom pocetku kalendarskog proleca, zima je rešila da uzvrati posetu. cud „baba Marte“ pokazala se ove godine u najgorem obliku.

Od ponedeljka 23.03. odmah posle ponoci mraz je zahvatio celu Srbiju, pa ni Beograd sa svojim opštinama nije zaobišla. Mraz je prošao u dva talasa. Prvi talas trajao je 6 do 7 casova, sa temperaturnim minimumom od (-2,0oS) u Koracici, do (-3,4oS i -4,1oS) u Begaljici i Padinskoj Skeli. U opštinama gde se voce najviše proizvodi, a to su Grocka, Mladenovac i Sopot, štete su najvece, ali se one ne smeju zanemariti u vocarskoj proizvodnji na drugim opštinama.

Kajsija i ranocvetne sorte breskve bile su u punom cvetu i precvetavanju. Štete u takvim zasadima kajsije i breskve su totalne. Breskva i nektarina kad su u pitanju ostale sorte je u trenutku mraza bila u fazi pocetka cvetanja do 30% otvorenog cveta. Za njih se može reci da su nastale štete znatne, ali da ostavljaju nadu da ?e se kakav takav prinos ostvariti. U ovakvoj situaciji vo?njaci u kojima su vršene radnje zaštite od mraza trpece manju štetu.

Zoran Jankovic,dipl ing

Drugi talas mraza, ovog puta pracen snegom, samo je potvrdio i pojacao efekat prvog talasa. Minusi u ovom talasu bili su manje ekstremni nego u prvom, ali je dejstvo minusnih temperatura trajalo do 36 casova, dok je utorak 24.03. bio ledeni dan, u kome temperatura nije prelazila nulti podeljak. Pored visine temperatura koje deluju na izmrzavanje cvetova, dužina trajanja pojave mraza je veoma bitna. Može se desiti da zbog dužine trajanja mraza štete na vockama nastanu i u situacijama kada su niske temperature više od onih koje literatura opisuje kao pragove štetnosti. U trajanju mraza od 36 casova mnogo je teže sprovesti delotvorne mere zaštite. Mesta u kojima su temperature bile niže od (-2,0oS), su Begaljica, Mali Požarevac, Dubona i Koracica.

Loše je i to što je nekoliko dana pred mraz temperatura vazduha prelazila 20oS i tako dovela do ubrzane pripreme biljaka za cvetanje. To podrazumeva pumpanje vode u biljke, a posebno reproduktivne delove.Veci sadržaj vode u tkivima, a posebno tucku doveo je do povecanja      osetljivosti cvetnnih pupoljaka i cvetova, tako da se može racunati sa oštecenjem i kod biljaka koje još nisu dostigle fazu kada postaju osetljive na niske temperature koje su prošle.

Sneg koji je pao u drugom talasu mraza bio je koristan. Kao dobar izolator pupoljke koje je prekrio zaštitio je od negativnih uticaja niskih temperatura. Takodje je i vetar koji je duvao bio od pomoci, a delovao je, mešanjem vazduha, da temperature vazduha ne budu niže od postojecih.

Pozitivno, mada onima koji su pretrpeli štete manje bitno, je što su i štetocine i prouzrokovaci bolesti, takodje pretrpeli štetu, tako da ce potencijal njihivog napada biti slabiji u narednom periodu.

Zbog ranijeg kretanja vegetacije i ostale vrste vocaka se nalaze u stalnom riziku od buducih pojava mrazeva, koji su tokom celog, a narocito u prvoj polovini aprila meseca uobicajena pojava.

Savet je da svako ko je u mogucnosti u svoje zasade unese pcelinja društva ili druge oprašivace i tretiraju zasade preparatima na bazi aminokiselina, radi povecanja otpornosti biljaka.

 

Zoran Jankovic, dipl.inž.

PSSS Beograd

 

 

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment