KOS 01 01

,,Slovosjaj“ – srpske svetinje u očima pesnika

 

 

Narodna biblioteka „Sveti Sava“u Arandjelovcu, u sredu, 10. novembra 2021. godine u 19  časova  u čitaonici organizuje promociju antologije ,,Slovosjaj“ – srpske svetinje u očima pesnika“ Miloja Dončića,saopštila je Narodna biblioteka .

Pesnik Miloje Dončić priredio je ovu knjigu povodom hiljadu godina Prizrenske episkopije u izdanju niškog „Revnitelja“. Antologija predstavlja kulturološko-duhovnu liniju srpskog identiteta i ističe istrijsko-strategijsku crtu na geodemografskoj mapi Prizrenske episkopije koja je tlo prve srpske države. Cilj knjige je da se svetu prikaže kolevka srpskog identiteta, a pored priređivača, u njoj je zastupljeno stotinak srpskih pesnika – od Jefimije, prve srpske pesnikinje, pa do Marije Janjević, najmlađe u knjizi, kao i niz slikara.

Miloje Dončić, rođen je 1963. godine u Biči u Metohiji. Objavio je preko 20 knjiga poezije za decu i odrasle. Poezija mu je prevedena na mnoge svetske jezike. Urednik je za poeziju u IK „Revnitelj“. Dobitnik je najznačajnijih domaćih i međunarodnih književnih nagrada (Gijom Apoliner (1998), Zvezda Federika Garsije Lorke (1999), Milan Rakić (2012)…). Živi i radi u Nišu.

Pored autora, o knjizi govori i Vladan Glišić,navodi se u Obaveštenju Narodne biblioteke.

Tags: No tags

Comments are closed.