Sasa-Markovic-Od-Prisajedinjenja-do-prekrajanja- (1)

Srbi iz Vojvodine

U sredu,25.avgusta u Arandjelovcu   promocija knjige „Od prisajedinjenja do prekrajanja, Vojvodina u Kraljevini SHS/Jugoslaviji 1918–1941“

 

Pakat za tribinu i promociju

Narodna biblioteka „Sveti Sava“ iz Arandjelovca u saradnji sa Arhivom Vojvodine, u sredu, 25. avgusta 2021. godine organizuje  tribinu pod nazivom „Nacionalna ideja Srba Vojvodine i prisajedinjenje Kraljevini Srbiji 1918. godine” i promociju knjige „Od prisajedinjenja do prekrajanja, Vojvodina u Kraljevini SHS/Jugoslaviji 1918–1941“ autora i predavača dr Saše Markovića.

Monografija je štampana u izdanju Arhiva Vojvodine i podseća na vekovnu borbu srpskog naroda da živi u zajedničkoj državi.

Cilj saradnje Arhiva Vojvodine sa najstarijom kulturnom ustanovom u gradu pod Bukuljom jeste bolje predstavljanje Srba iz Vojvodine i Srba iz centralne Šumadije, a potekla je na inicijativu Nebojše Kuzmanovića, direktora Arhiva Vojvodine.

 

Prof. dr Saša Marković je redovni profesor iz oblasti istorijskih nauka na Katedri za društvene nauke, na Pedagoškom fakultetu u Somboru na kojem je izabran za dekana, a ovu dužnost preuziuma od 1. oktobra 2021. godine. Rođen je u topličkom selu Džigolj 1968. godine i redovni je učesnih naučnih skupova u Prokuplju, koji se odnose na istoriju Toplice. Predmet njegovog istraživačkog interesovanja su refleksije evropskih kulturnih, društvenih i obrazovno-vaspitnih ideja kod Srba u 19. i 20. veku, kao i uticaj društvene misli na stvaranje nacionalnog, političkog i šireg kulturnog identiteta.

Početak tribina i predstavljanje monografije je u sredu, 25. avgusta 2021. godine u 17 časova  u čitaonici Biblioteke,stoji u pozivu Narodne biblioteke „Sveti Sava“.

Tags: No tags

Comments are closed.