DSC08354 00

Traktor u saobraćaju

 

  • Od velike važnosti za bezbednost je ispravnost svih svetlosnih uređaja, da bi traktor drugim učesnicima u saobraćaju bio vidljiv

 

U jeku sezone poljoprivrednih radova ukoliko je  moguće, krećite se traktorom po atarskim putevima, a u naseljima putevima i ulicama nižeg ranga. Poželjno je da što je više moguće izbegavate glavne saobraćajnice i prometne putne pravce. Traktori  se ne smeju kretati brže od 40, odnosno 30 km/h ukoliko se u priključnom vozilu koje vuče traktor prevozi najmanje jedno lice.

                                                   Traktori moraju da imaju ispravnu svetlosnu signalizaciju

Traktor sme da vuče samo jedno priključno vozilo za traktor.Na njemu se može prevoziti najviše pet osoba. Oni ne smeju stajati ili sedeti na stranicama karoserije, na nestalnom teretu ili teretu  koji prelazi visinu tovarnog sanduka. Mlađi od 14 godina smeju se prevoziti  samo u pratnji punoletnih osoba.

Željko Lazić

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima definisano da traktor mora imati uključeno žuto rotaciono ili trepćuće svetlo u noćnim uslovima saobraćaja, u uslovima smanjene vidljivosti i kada ima priključke za izvođenje radova na najisturenijoj tački tih uređaja. Od velike važnosti za bezbednost je ispravnost svih svetlosnih uređaja, da bi traktor drugim učesnicima u saobraćaju bio vidljiv. Takođe je važna redovna provera ispravnosti uređaja za upravljanje i zaustavljanje. Ono što u velikom  broju situacija spasava život, a zakonom je obavezno, je posedovanje kabine ili zaštitnog  rama na traktoru.

Traktor i priključna vozila za traktor moraju biti registrovani, odnosno moraju posedovati registracionu nalepnicu, koja se izdaje na godišnjem nivou nakon izvršenog obaveznog tehničkog pregleda.

U kišnom periodu, traktorima se često iznosi blato na glavni put, što dovodi do saobraćajnih nezgoda. Zato je važno da pre uključenjanaglavni put vozači traktora skinu blato sa pneumatika traktora i priključnog vozila.

Za ostale učesnike u saobraćaju važno  je da na putevima kojima se kreću traktori i poljoprivredne mašine poštuju ograničenje brzine kretanja, pretiču  ta vozila na mestima gde je to dozvoljeno i bezbedno, kao i veća opreznost s obzirom da veliki broj tih vozila nije obeležen na odgovorajući  način, nije dovoljno vidljiv, gabaritan je i sporo se kreće.

Srbija po broju poginulih  I povređenih traktorista spada u red najugroženijih zemalja u Evropi. Ne dozvolite da se ovaj broj u sezoni važnih radova u poljoprivredi poveća .Poštujte propise, ne samo da biste izbegli plaćanje kazne za prekršaje koje za vozače traktora, zavisno od težine prekršaja, iznose od tri do trideset hiljada dinara, nego da biste zaštitili svoj i život drugih ljudi.

 

Željko Lazić dipl.ing

PSSS Beograd

Tags: No tags

Comments are closed.