Sasa Stosic

Traženje pravde“pojelo“ zaostale plate!

Nevolje bivših radnika”restrukturiranih “I privatizovanih preduzeća u Arandjelovcu

 

 

  • Koliko ima radnika koji su ostali bez zarade i sa pravosudnim sudskim rešenjem ,nekada zaposlenih u Industriji elektoporcelana,Šamotu,Modnoj  konfekciji Rudnik,Kolektivu,Streli Šumadiji, ne zna se .Država je za sada na dobitku jer se  veliki broj „zakinutih radnika“  u medjuvremenu preselio se na onaj svet pa neće moći da traže zaostale zarade…A ako se  bude čekalo,biće na još većem?

 

Saša Stošić,(47)  obućar iz Arandjelovca najlepše godine svog radnog veka proveo je u „Šamot Rudniku“kao jamski električar.Ovo nekada uspešno preduzeće napustio je još 2005.godine  ali ni do danas nije dobio  zaostale zarade.Ta sudbina zadesila je i nekoliko hiljada radnika ovdašnjih „privatizovanih“ preduzeća ali i onih koji iz procesa „restrukturiranja“ nisu se „uspešno“ izbavili i završili u stečaju.Takva sudbina zadesila je i gore spomenuti „Šamot Rudnik“koji je prošle jeseni iz stečaja prodat ovdašnjem preduzeću „Trgošped Ćirić“za 5,25 miliona dinara objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.Početna cena imovine Šamot Rudnika u stečaju bila je 4,87 miliona dinara.

Koliko ima radnika koji su ostali bez zarade i  sa pravosudnim sudskim rešenjem ,nekada zaposlenih u Industriji elektoporcelana,Šamotu,Modnoj  konfekciji Rudnik,Kolektivu,Streli Šumadiji, ne zna se .Država je za sada na dobitku jer se  veliki broj „zakinutih radnika“  u medjuvremenu preselio se na onaj svet pa neće moći da traže zaostale zarade…A ako se  bude čekalo,biće na još većem?

          Sporazum iz 2005 godine              Saša Stošić ispred Opštine Aranjelovac

Stavljanjem potpisa na Sporazum o medjusobnim pravima I obavezama 27.09.2005.godine “Šamot Rudnik” se obavezao da će Stošiću dug od 113.744,89 dinara na ime zaostale zarade izmiriti u  pet mesečnih rata po prestanku radnog odnosa.Ta obaveza ni do danas nije ispunjena.

Pre stečaja ,koji je u “Šamot Rudnik” uveden 2015. godine pokrenuo je  postupak prinudne naplate ali stopiran je od strane suda.

-Sve takse  sam redovno plaćao za svaku pravnu radnju ali uzalud.Umesto da radim nešto korisno ja moram da čitam zakonska I podzakonska akta,kaže Stošić.

Štrajkovao je ispred suda  I opštine više puta …Sprema se za novi štrajk iako je svestan da je do sada traženje pravde pojelo zaostale plate.Podnosio  je prijave  za ne činjenje  I ne izvršavanje Rešenja I odluka ranije donetih  protiv sudija,tužilaca pa sve do predsednika Republike.Sve je do sada bilo uzalud.

Zajedno sa još nekoliko desetina  prevarenih radnika osnovao je Udruženje gradjana “Radnik nije rob” da se udruženo bore za svoja prava,ako bude moglo?

 

M.Petrović (Ar PRESS)

 

 

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.