000

Tri knjige Petra Pece Popovića

Narodna biblioteka «Sveti Sava», u četvrtak, 30. juna 2022. godine u 19 časova, u čitaonici Biblioteke. organizuje predstavljanje tri naslova novinara, publiciste i rok kritičara Petra Pece Popovića „Proleća u Topčideru“, „Tragovi u beskraju“ i „Čuvar buvlje pijace“.

Zbirku Pecinih kolumni, takozvanu Petrilogiju, objavila je Književna opština Vršac (KOV) koja ove godine slavi pet decenija postojanja. Najlepši muzej u Srbiji je memorija Petra Pece Popovića, čoveka koji je ceo život posvetio svetoj umetnosti muzike i koji je zahvaljujući sopstvenoj visokoj, estetizovanoj moralnosti uspeo da sačuva one retke vrednosti, rekla je Sanja Domazet.

Knjiga „Proleća u Topčideru“ (2019) sadrži 173 teksta o Beogradu, „Tragovi u beskraju“ (2021) 53 sećanja na  strane i domaće muzičare koji su nas napustili, a „Čuvar buvlje pijace“ predstavlja mesto Pecinih emotivnih uspomena.

Rođeni hroničar velikog vremena i legenda rok novinarstva Srbije i nekadašnje Jugoslavije, Peca Popović, rođen je i odrastao na Dedinju, u porodici u kojoj se slušala kvalitetna muzika. Studirao je istoriju umetnosti, bio je novinar Radio Beograda, urednik i osnivač brojnih listova, glavni urednik listova „Džuboks“ i „Rok“. Uvek se bavio savremenom kulturom, putovao je po svetu, intervjuisao slavne ličnosti, a mnogim, danas poznatim muzičarima, pomogao je da brže izađu iz anonimnosti. Objavio je i „Rokopisi“ (2008) i „Biti rokenrol“ sa Mihajlom Pantićem (2012).

Pored autora, o knjigama govori i Mihajlo Mika Pantić, univerzitetski profesor, književnik, roker i autor brojnih knjiga priča, eseja, antologija i ogleda. U muzičkom delu programa učestvuje Mladen Cicović, kantautor i pesnik.

Tags: No tags

Comments are closed.