Upis prvaka elektronski

Od 1. aprila mogucnost ,,Iskazivanja interesovanja za upis dece u osnovnu školu“ elektronskim putem

Upis dece u prvi razred osnovne škole, koji tradicionalno pocinje 1. aprila, ove godine ce, zbog aktuelne situacije i vanrednog stanja, poceti kasnije. Umesto upisa, roditeljima i drugim zakonskim zastupnicima  od 1. aprila 2020. godine nudi se mogu’nost da stupe u kontakt sa školom u koju žele da upišu svoje dete preko nove usluge „Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu“ na Portalu eUprava, kao i telefonskim putem. Ovu uslugu i uputstva za njeno korišcenje možete pronaci na sledecoj adresi https://euprava.gov.rs/usluge/5569

Novu e-uslugu zajednicki su izradili timovi Kabineta predsednika Vlade, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Na ovaj nacin, škole ce evidentirati zainteresovanost roditelja da upišu dete u odredjenu školu kako bi okvirno znale koji broj djaka mogu da ocekuju. Svi roditelji koji ce koristiti ovu elektronsku uslugu, bice obavešteni o datumu upisa u osnovnu školu cim isti bude bio definisan.

Po definisanju datuma upisa u osnovnu školu, na Portalu eUprava bice dostupna usluga zakazivanja termina za upis i testiranje koja ce omoguciti roditeljima da jednim odlaskom u školu završe sve procedure oko upisa deteta i to bez potrebe donošenja ijednog dokumenta, kao i da obave testiranje sa psihologom/pedagogom. Škole ce u unapredjenoj elektronskoj usluzi eUpisa po službenoj dužnosti pribaviti podatke iz maticne knjige rodjenih, iz evidencije prebivališta i iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu.

Podsecamo da je prošle godine zahvaljujuci elektronskoj usluzi eUpis upisano više od 60 hiljada djaka u prvi razred osnovne škole. Roditelji po prvi put nisu morali da pribavljaju više od 120.000 razlicitih dokumenata u papirnoj formi, pri cemu su uštedeli isto toliko sati cekanja na nekom od šaltera javne uprave.

Usluga „Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu“ je samo jedna u nizu inicijativa elektronske uprave koju Vlada Srbije kontinuirano pokrece i koja svedoci o posvecenosti digitalnoj transformaciji javne uprave i društva u celini.

Zahvaljujuci dosadašnjem iskustvu i znanju celokupnog tima Vlade Srbije koji radi na reformi i digitalizaciji javne uprave, prepoznate su potrebe gradjana i ovakvim sistemom rada došlo je do transformacije javne uprave u servis gradjana, zahvaljujuci cemu gradjani ne moraju da nose svoja dokumenta od šaltera do šaltera.

Osnovna skola „Sestre Radovic“ u Belocavcima

 

 

(Ar PRESS)

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment