DSC09512 06

Vesti od 06.03.-18.04.2022.

Farbanje vaskrsnjih jaja

 

Udruženje gradjana ,,Baština I buducnost Arandjelovac 1859,, organizuje  tradicionalno farbanje vaskršnjih jaja,na Veliki petak,22.aprila, u dvoristu Etno kuce u 11 sati sa Udruženjem građana „Deca u srcu“,  Konjičkim klubom Aranđelovac i   sveštenstvom Vrbičke crkve.

I ove godine najmlađi imaju priliku  da šaraju i oslikavaju vaskršnja jaja. Najmlađi će biti u prilici da  pokažu kreativnost i umeće u raznim tehnikama farbanja.

Cilj ove akcije jeste očuvanje vaskršnjih običaja,  identiteta i duhovne baštine našeg naroda,saopštilo je Udruženje gradjana ,,Baština I budućnost Arandjelovac 1859,,.

(18.04.2022.)

DODELJENI MANDATI

  • Ko će sa kime činiti Skupštinski većinu u Arandjelovcu i imati vlast  a ko će zaista biti opozicija znaće se narednih dana dok se iskristališe situacija u Beogradu

Opštinska izborna komisija na osnovu glasanja održanog 03.aprila 2022.godine donela je Rešenje o dodeli mandata odbornicima SO Arandjelovac.Rešenje je objavljeno na veb prezentaciji Republičke izborne komisije.

Lista Aleksandar Vučić-Zajedno možemo sve ima – 19 mandata,Ivica Dačić-Premijer Srbije – 7 mandata,Milica Djurdjević Stamenkovski-Srpska stranka Zavetnici – 5 mandata,Ujedinjeni Arandjelovac –Demokratska stranka,Narodna stranka,Stranka slobode i pravde – 4 mandata,Koalicija sa narodom,Srpski pokret Dveri,Zdrava Srbija,Da pobedi domaćinski Arandjelovac-Milan Švabić – 3 mandata,Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) Radiša Pavlović – 2 mandata  i SUVERENISTI –Saša Radulović (DJB) i dr Jovana Stojković  (ŽZS).

SNS izgubio je većinu na minulim lokalnim izborima u Aandjelovcu ali I dalje ima najvećI broj mandata  i moraće da traži podršku od stranaka i pokreta koji su mu bliski ,sa kojima su  bili I u protekle četiri,odnosno deset godinaili sa nekim novim(!?).

Ko će sa kime činiti Skupštinski većinu u Arandjelovcu  i imati vlast  a ko će biti zaista opozicija znaće se narednih dana dok se iskristališe situacija u Beogradu.Od njega puno toga zavisi…

(Ar PRESS)(12.04.2022.)

 

Lokalni  izbori  u Arandjelovcu

SNS-u  19 mandata

  • Od ukupno upisanih 36842 birača glasalo  je 23870  ili   64,79 odsto.

 

Na juče održanim lokalnim  izborima   u Arandjelovcu, prema još uvek nezvaničnim rezultatima, najviše birača dalo je glas listi Aleksandar Vučić-Zajedno možemo sve  (10083)  42,24 odsto,Lista Ivica Dačić-Premijer Srbije (3919)  16,42 ,Zavetnici  (2785) 11,67 odsto, Ujedinjeni za pobedu Srbije  ( 2130)  8,92, Koalicija sa narodom  (1921)  8,05 ,POKS  (1224)  5,13 odsto I Suverenisti Dosta je bilo  (1008) 4,22 odsto.

Od ukupno upisanih 36842  birača glasalo  je 23870  ili   64,79 odsto.

Prema nezvaničnim rezultatima, jer ima najava da izbori budu ponovljeni na nekim biračkim mestima.Sednica Opštinske izborne komisije zakazana je za 13,30 časova.

Prema predhodnim procentima lista Aleksandar Vučić zajedno možemo sve osvojila je 19 mandata, Koalicije SPS,JS i Zeleni Srbije Ivica Dačić premijer Srbije  7, Srpska stranka Zavetnici   5, Koalicija Ujedinjeni Arandjelovac -Demokratska stranka,Narodna stranka i Stranka slobode i pravde  4, Koalicija sa narodom-Srpski pokret Dveri,Zdrava Srbija-Da pobedi domaćinski Aradjelovac -Milan Švabić  3 odbornička mesta, Pokret obnove Kraljevine Srbije(POKS) Radiša Pavlović   SUVERENISTI Saša Radulović (DJB) I Dr Jovana Stojković (ŽZS)  1 odborničko mesto

 

(Ar PRESS)(04.04.2022.)

 

Preliminarni izveštaj

SNS-u  10.038 GLASOVA

Od ukupno upisanih 36842  birača glasalo  je 23870  ili   64,79 odsto.

 

Opštinska izborna komisija saopštila je Preliminarni  izveštaj o rezultatima na izborima za odbornike Skupštine opštine Arandjelovac.

Od upisanih 36.847 birača na izbore je izašlo 23.806 .U glasačkim kutijama nadjeno je 23.787 listića.Važećih glasačkih listića je bilo 23.034 I nevažećih  753.

Izborna lista Aleksandar Vučić-Zajedno možemo sve dobila je 10.038  glasova,

Milica Djurdjević Stamenkovski-Srpska stranka zavetnici  2.786 glasova,

Ivica Dačić-Premijer Srbije 3.926 glasova,

Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) Radiša Pavlović  1.224 glasa ,

Koalicija sa narodom-Srpski pokret dveri-Zdrava Srbija-Da pobedi domaćinski Arandjelovac-Milan Švabić 1.921 glas,

Ujedinjeni Arandjelovac-Demokratska stranka-Narodna stranka-Stranka slobode I pravde 2.130 glasova  ,i

SUVERENISTI-Saša Radulović (DJB),dr Jovana Stojković (ŽZS) 1.009  glasova.

Preliminarni izveštaj objavljen je na veb prezentaciji Republičke izborne komisije.Ukupan izveštaj o rezultatima glasanja na izborima za odbornike Skupštine opštine Arandjelovac udvrdiće se u roku od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta,stoji u izveštaju Opštinske izborne komisije  Arandjelovac.

(Ar PRESS)(04.04.2022.)

 

In  memoriam  Miloje Tomić 1938-2022

 

Profesor  fizičkog vaspitanja u penziji Miloje Tomić preminuo je juče u 84 godini života.

Završio je Učiteljsku školu u Kragujevcu (1958),Višu pedagošku školu  u Beogradu (1960) i Državni institut za fiskulturu(DIF) u Beogradu (1966).

Kao nastavnik fizičkog vaspitanja službovanje je započeo  u Foči,u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačič“a uporedo je predavao i u tamošnjoj Školi učenika u privredi.Po povratku u Arandjelovac radio je kao nastavnik fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi „Svetolik Ranković“ i profesor fizičkog vaspitanja u Ekonomskoj školi i Školi učenika u privredi(današnjoj Tehničkoj školi“Mileta Nikolić“)do kraja školske  1995/96.godine.Za direktora Osnovne škole „Sveti Sava“ imenovan je 1996.godine i na njenom čelu ostaje do 2001.godine kada odlazi u penziju.

Pored pedagoškog rada predano je radio i na razvoju sporta i sportkih klubova.U Foči je osnovao muški rukometni klub „Foča“ a po povratku u Arandjelovac učestvovao je u osnivanju Rukometnog kluba Šamot,Ženskog rukometnog kluba Jedinstvo,kasnije Knjaz Miloš,košarkaškog i bokserskog kluba.

Osnivač je Društva pedagoga fizičke kulture Arandjelovca  i Kluba „Soko“.

Miloje Tomić obavljao je više odgovornih funkcija u oblasti fizičke kulture i dobitnik je značajnih priznanja ,medju kojima se  izdvajaju Zlatna značka  Pedagoškog društva Srbije i dva priznanja SOFKE (1975.i 1988.godine).

Sahrana Miloja Tomića je sutra ,26.marta 2022.godine na groblju Risovača u Arandjelovcu.

(25.03.2022.)

Izgoreo  krov na hotelu Staro zdanje u Arandjelovcu

BRUKA I SRAMOTA!

Desno krilo najprepoznatljivijeg motiva Arandjelovca,hotela Staro zdanje  izgorelo je sinoć u požaru!

Ko je kriv( i ko je podmetnuo požar) nadamo se utvrdiće nadležne institucije.

Hotel Staro zdanje decenijama nije bio u funkciji.Zvanično njegov vlasnik je Opština Arandjelovac.

Objekat je bio neobezbedjen i u njega je mogao da udje ko je hteo,što je po njega ovoga puta bilo kobno.Predhodno je i opljačkan…

Šta reći; bruka i sramota!Stidite se!

 

(Ar PRESS)(23.03.2022.)

 

 

In memoriam dr Vlastimir Mirić

Stomatolog I specijalista oralne hirurgije dr Vlastimir Mirić preminuo je juče posle kraće bolesti u 80 godini života.Iskreno saučešće porodici.

(20.03.2022.)

 

SEDAM LISTA U ARANDJELOVCU

  • U trci za glasove gradjana su jedan aktuelni predsednik opštine,dva bivša predsednika opštine ,lekar,diplomirani inženjer saobraćaja i mašinski tehničar

Gradjani opštine Arandjelovac na lokalnim izborima zakazanim za 03.april 2022.godine  biraće jednu od sedam lista koje je Opštinska izborna komisija prihvatila.   Za lokalne izbore u Arandjelovcu potvrdjene su liste: 1.Aleksandar Vučić zajedno možemo sve , 2.Srpska stranka Zavetnici ,3.Koalicije SPS,JS i Zeleni Srbije Ivica Dačić premijer Srbije  ,4.Pokret obnove Kraljevine Srbije(POKS) Radiša Pavlović,5.Koalicija sa narodom-Srpski pokret Dveri,Zdrava Srbija-Da pobedi domaćinski Aradjelovac -Milan Švabić ,6.Koalicija Ujedinjeni Arandjelovac -Demokratska stranka,Narodna stranka i Stranka slobode i pravde,7.SUVERENISTI Saša Radulović (DJB) I Dr Jovana Stojković (ŽZS).

U trci za glasove gradjana su jedan aktuelni predsednik opštine,dva bivša predsednika opštine ,lekar,diplomirani inženjer saobraćaja i mašinski tehničar.

Prvi na listi SNS Aleksandar Vučić zajedno možemo sve je Bojan Radović,aktuelni predsednik opštine Arandjelovac  ,  Srpske stranke Zavetnici– Nemanja Zečević,doktor medicine .Listu   Koalicije SPS,JS i Zeleni Srbije Ivica Dačić premijer Srbije  predvodi  sportista Ratko Nikolić . Prvi na listi Pokret obnove Kraljevine Srbije(POKS) Radiša Pavlović je Radiša Pavlović,mašinski tehničar iz Arandjelovca dok   listu   Koalicija sa narodom-Srpski pokret Dveri,Zdrava Srbija-Da pobedi domaćinski Aradjelovac -Milan Švabić je Milan Švabić,diplomirani ekonomista u penziji.Listu Kolalicija Ujedinjeni Arandjelovac –Demoktžratska stranka,Narodna stranka I Stranka slobode I pravde predvodi Slobodan Jaredić.diplomirani inženjer saobraćaja dok je prvi na listi Suverenisti Saša Radulović(DJB) I Dr Jovana Stojković (ŽZS) Dr Radosav Švabić .lekar hirurg.

Fotografija: Ar PRESS©

(Ar PRESS)(17.03.2022.)

 

 

UPIS U BIRAČKI SPISAK

Do lokalnih,parlamentarnih I predsedničkih izbora ostalo je manje od mesec dana.Žitelji opštine Arandjelovac imaju  još 10 dana, do 18.marta 2022., u 24 sata da  izvrše uvid da li su upisani u birački spisak I zahtevaju odredjene promene.Provera upisa u jedinstveni birački spisak može izvršiti u prostorijama Opštinske uprave, ul.Venac slobode 10, soba 4. Radno vreme službe radnim danima je od 7:30 do 15:30 časova.

Proveru da li su u biračkom spisku građani mogu obaviti i putem  interneta  popunjavanjem obrasca  na sajtu MInistarstva državne uprave I lokalne samouprave.(vidi sliku levo).

Јединствени бирачки списак је јавна исправа у којој се води јединствена евиденција држављана Републике Србије који имају бирачко право. Води се путем савремених технологија, као електронска база података и ажурира по јединственој методологији. Настао је обједињавањем бирачких спискова 2011. године које су до доношења Закона о јединственом бирачком списку водиле општинске, односно градске управе сагласно одредбама Закона о избору народних посланика. Први пут је коришћен за изборе 2012. године.

У бирачки списак уписани су пунолетни и пословно способни држављани Републике Србије, односно лица која имају бирачко право  –  према месту пребивалишта…

 

(Ar PRESS)(08.03.2022.)

 

 

 

IPAK, ZATVORENO PORODILIŠTE

Proteklih dana na društvenim mrežama i portalima objavljivane su  informacije  da je zbog pojave bakterije  ,od koje su obolele tri bebe zatvoreno porodilište  U Aranđelovcu.

Kako se Ministarstvo zdavlja nije izjašnjavalo o ovom problemu  stvorena je dilema;da li je porodilište u Aranđelovcu zatvoreno ili ne?Na sajtu Zdravstvenog centra u Aranđelovcu ovjavljeno je obјaveštenje koje sve razjašnjava;

„OBAVEŠTENjE

Zbog privremenog zatvaranja odeljenja GINEKOLOGIJE i AKUŠERSTVA u Opštoj bolnici Zdravstvenog centra Aranđelovac trudnice će se upućivati u KC Kragujevac. Ovo odeljenje ostaje zatvoreno dok se ne sprovedu epidemiološke mere predložene od strane Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja bio je u poseti Zdravstvenom centru Aranđelovac i upoznat je sa sprovođenjem naloženih epidemioloških mera.

04.03.2022. godine u Aranđelovcu,

ZDRAVSTVENI CENTAR ARANĐELOVAC“.

 

(Ar PRESS)(06.03.2022.)

 

 

 

 

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.