New Image

Zbor u Orašcu

U sustet Danu državnosti

 

Skupom u Orašcu,na Sretenje biće obeležena 218-ta  godišnjica od podizanja Prvog srpskog ustanka.Na zboru u Marićevića jaruzi 1804.godine za vodju ustanka izabran je Karadjordje Petrović.

Od zbora u Orašcu teče novija istorija srpskog naroda.Program obeležavanja Dana državnosti u Orašcu  teče već  godinama po ustaljenoj matrici.Posle Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Orašcu održava se Centralna proslava Dana Državnosti.Na programu  sretenjskih svečanosti stoji da je Centralna proslava u podne a na Fejsbuk stranici opštine Arandjelovac najavljeno je njeno održavanje  sat ranije,dakle  u 11 časova!

Obeležavanju nacionalnog praznika Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije u utorak, 15. februara, u 11 časova u Orašcu prisustvovaće predsednica Vlade Republike Srbije i izaslanica predsednika Republike Ana Brnabić,saopštila je Vlada Srbije danas.

Mediji su ranije javili da će svečanosti u Orašcu prisustvovati  Srpski član predsedništva Bosne I Hercegovine Milorad Dodik  I rukovodstvo Republike Srpske.

Ambasadori EU najavili su da zbog Dodikovog dolaska u Orašac oni neće doći!

 

 

(Ar PRESS)

 

Tags: No tags

Comments are closed.